Politika Udarno Vijesti

Rijaset IZ BiH: Politička filozofija i ideologija Rajka Vasića opravdava genocid

Povodom uporne zamjene teza i manipuliranja javnosti od strane Milorada Dodika i njegovih istomišljenika, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini podsjeća javnost na neke jasne činjenice.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nije politička organizacija i stranka, niti je reisu-l-ulema političar i politički predstavnik bilo koga. Milorad Dodik i njegovi istomišljenici nemaju pravo obmanjivati javnost, izuzev ako svjesno pristaju da govore neistinu. Bošnjački i bosanski političari i političke stranke su partneri u vođenju političkih procesa, shodno svojim izbornim rezultatima i obavezni da štite interese i prava Bošnjaka, svih građana i države Bosne i Hercegovine. Milorad Dodik, njegovi istomišljenici i zaštitnici neka se obrate tim političkim subjektima u vođenju političkih procesa.

No, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će kontinuirano i beskompromisno ukazivati i protestirati protiv kršenja prava Bošnjaka muslimana, omalovažavanja i stigmatizacije islama i muslimana, te tražiti načina da se osigura poštivanje prava muslimana i dostojanstvo islama i islamskih vrijednosti. To je njeno ustavno i moralno pravo i obaveza, bez obzira da li se to nekom sviđalo ili ne.

Vezano za falsificiranje i jednostrano tumačenje povijesnih činjenica od strane Rajka Vasića, generalnog sekretara SNSD-a, koji, također, u posljednje vrijeme izražava sklonost ka „tumačenju” islama, Islamska zajednica podsjeća da muslimani nisu na ove prostore doselili od bilo kuda, nego su njihovi časni preci živjeli na ovim prostorima i prije prihvatanja islama i bili posjednici bosanske zemlje. Ukoliko neko misli da je produktivno otvarati raspravu o načinu i vremenu dolaska religijskih tradicija na ove prostore, potrebno je imati isti kriterij i princip. A taj kriterij i princip govori da su sve ovdje prisutne vjerske tradicije nastale na Bliskom istoku i došle na ove prostore u različitim periodima. To što su neki slavenski preci prihvatili kršćanstvo, a drugi islam ne daje pravo Rajku Vasiću, niti bilo kome, da vrijeđa muslimane, da islam označava uljezom i tuđincem i da u 21. vijeku provodi politiku istrage „poturica”, politiku srednjovjekovne inkvizicije i genocida. Bolesna logika koja nalaže da se islam i muslimani proglase tuđincima na ovim prostorima, također nalaže da se po istom principu takvim proglase i kršćanstvo i kršćani.

Da li u Vasićevu toleranciju treba ubrajati i posljednji genocid, četničke zločine u II svjetskom ratu, ubistva i pokrštavanja muslimana u balkanskim ratovima i masovna stradanja muslimana prije toga? Da li se Ratko Mladić u Srebrenici 1995. godine, u jeku sprovođenja genocida, svetio „tuđincima” muslimanima koji nemaju svoje zemlje? Da li je primjer Vasićeve tolerancije izjava da su muslimani „genetski kvaran materijal”, da se ne može imati povjerenje u muslimane i da ne mogu suditi sudije muslimani?

Politička filozofija i ideologija Rajka Vasića opravdava genocid, odgaja i podstiče nove generacije implementatora genocida koji će muslimane „bezemljaše” progoniti i klati po bosanskoj „hrišćanskoj zemlji”, i to ubrajati u svoja junačka i časna djela!  Isto tako, pored, javnog pokazivanja nepoznavanja osnovnih povijesnih činjenica, sa pozicije svoje političke moći i utjecaja, Rajko Vasić ohrabrio je napade na ljude i imovinu Islamske zajednice u Banja Luci i drugim gradovima, gdje su se vratili muslimani Bošnjaci. Rajko Vasić i njegovi istomišljenici moraju znati da ove i slične izjave o nasilnom islamu i nepoželjnim muslimanima među “tolerantnim hrišćanstvom” podrazumijevaju ličnu odgovornost Rajka Vasića i njegovih istomišljenika, koji koriste istu retoriku, za sva eventualna vrijeđanja i sve eventualne napade na ljude i imovinu Islamske zajednice u mjestima gdje “tolerantni hrišćani” slijede naputke Rajka Vasića, koji širi islamofobiju među svojim hrišćanskim sljedbenicima, koje on poučava da je “Bosna kršćanska zemlja”.

Podsjećanja radi, Rajko Vasić, generalni sekretar SNSD-a, je ustvrdio da je „BiH kršćanska zemlja”, a objašnjavajući tu svoju konstrukciju, 20. 12. 2011. godine je, kako prenosi Srna, pojasnio: „Ali podsjećam da govorim o zemlji a ne o državi na koju on (tj. reisu-l-ulema), i drugi, misli kad god se pomene bilo što vezano za BiH. Zemlja je neosporno hrišćanska. Islam je ovdje došao otomanskom agresijom i opstao, i to ponavljam, silom i hrišćanskom tolerancijom. To ne može promijeniti nijedan visoki predstavnik”- kazao je Rajko Vasić, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Informer.ba