BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Rijaset izdao fetvu: Neka Dodik prestane zloupotrebljavati šerijat

Povodom izjave Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u dnevniku RTRS od 18. decembra, u kojoj aktivnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u pogledu zaštite vrijednosti islama i prava muslimana od vrijeđanja naziva “korakom do izgradnje šerijatske države”, fetva-emin Vijeća za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH Enes Ljevaković oglasio se saopćenjem za javnost.

Fetva-emin Vijeća za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH Enes Ljevaković traži od predsjednika RS-a da u političkim igrama i obračunima prestane zloupotrebljavati islamske termine, posebno termin šerijat.

Šerijat je moralni zakon muslimana i neodvojivi dio islama pa je stavljanje ovog termina u neprimjeren kontekst, kao inkriminirajućeg elementa, napad na islam i uvreda za muslimane, kaže se u saopćenju Enesa Ljevakovića, javlja MINA.

“Sloboda vjere, autonomija vjerskih zajednica te zaštita vjerskih vrijednosti, simbola, instituta i obreda od omalovažavanja i vrijeđanja spadaju u temeljne principe garantirane domaćim zakonodavstvom i međunarodnim standardima o ljudskim pravima i slobodama. Iako je u spomenutoj izjavi deklarativno podržao slobodu vjere, predsjednik RS-a optužbom o ‘izgradnji šerijatske države’ ustvari je ponovo grubo povrijedio vrijednosti islama i vjerska osjećanja muslimana”, navodi se u saopćenju Enesa Ljevakovića.

“Umjesto da se istinski brine o poštivanju demokratskih vrijednosti i zaštiti ljudskih prava na području RS-a, koja su gotovo svakodnevno ugrožena, predsjednik RS-a nastavlja kontinuiranu stigmatizaciju islama i muslimana, što poprima karakter opće hajke”, navodi se u saopćenju i podsjeća da “Islamska zajednica djeluje u skladu sa Zakonom o slobodi vjere i položaju crkava i vjerskih zajednica, koji je regulirao odnos države i vjerskih zajednica”.

“Islamska zajednica nikada nije tražila ‘izgradnju šerijatske države’, što joj predsjednik RS-a imputira. S druge strane, svjedoci smo da se u mnogim državnim i javnim institucijama i ustanovama RS-a, organiziraju krsne slave, ističu simboli pravoslavlja, da predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH osveštava svoju kancelariju u Parlamentu, da se u grbu RS-a nalazio krst, što zapravo ukazuje na tendenciju pravoslavizacije državnih i entitetskih institucija. Islamska zajednica poštuje činjenicu da je BiH demokratska država u kojoj se zakoni donose u parlamentima, što je posve očigledno, pa bi trebalo biti jasno i Miloradu Dodiku, navodi se u saopćenju fetva-emina Enesa Ljevakovića.

 

Fena/Informer.ba