BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Rijaset objavio tekst u kome se muslimani u BiH pozivaju da ne proslavljaju Novu godinu

Muslimanima u BiH sa internet sajta Rijaseta Islamske zajednica u BiH upućen je poziv da ne učestvuju u proslavi i dočeku Nove godine, uz napomenu da se tako “krše Alahove granice”.

“Te noći rano ugasi svjetlo i neka svi vide da bojkotuješ sve ono što se u njoj dešava. Ne boj se ničijih prigovora. Zar nemaš pravo izbora?”, navodi se u tekstu na sajtu Rijaseta, koji je potpisao Amir Durmić, autor knjige ”Biseri suneta u mozaiku vremena”.

Muslimanima se poručuje da te noći idu na spavanje na vrijeme, “srećni i zadovoljni” što im je, kako se navodi, Alah podario mnoge blagodati o kojima malo razmišljaju, a kojih bi postali svjesni tek nakon što bi ih izgubili.

“Razmisli o svome zdravlju i porodici… miru i sigurnosti u kojima uživaš. Tada će ti svaka noć u godini biti mnogo draža nego što je najluđa noć draga bilo kome od onih koji je željno očekuju cijele godine, a blaženi osjećaj trijumfa zavladaće tvojom dušom i tijelom, jer su bogobojaznost i razum pobijedili strast i ružne običaje”, poručuju iz Islamske zajednice.

Na taj način, kako se navodi u tekstu, vjernici će pokazati da ne žele da “žrtvuju naklonost uzvišenog stvoritelja zbog kratkotrajnog uživanja, koje će nestati onog trenutka kada se završi novogodišnji vatromet”.

Muslimani se uče da će takvim ponašanjem mnogo toga promijeniti, a kao prvo pokazaće sebi koliko je ljubav prema “gospodaru mnogo jača i veća” od toga da se boje prigovora ljudi.

Kompletan tekst pročitajte ovdje.

 

Srna/Informer.ba