Izdvojeno Svijet Vijesti

Rim: Stanovništvo napušta grad u strahu od zemljotresa

Rimljanima niko ne može zamjerati zbog nervoze što je došao 11. maj, dan na koji će, kako je rekao pokojni seizmolog, glavni talijanski grad udariti razorni potres.

Mnogi stanovnici glavnog grada Italije u utorak su, javio je Reuters, sve više bili u brizi nakon što se gradom proširila panika zbog razornog potresa najavljenog za 11. maj 2011.

Hiljade uspaničenih građana napušta glavni grad u strahu od potresa, a policija se suočava s ogromnim brojem poziva građana te su otvorili besplatnu liniju kako bi smirili građane.

Agencija ANSA javlja kako je poveći broj građana otišao u okolna sela, a velik broj trgovina po Rimu zatvoreno je s ceduljicom na vratima kako se radi o bolesti li o godišnjem odmoru. List La Repubblica piše da će se na radnom mjestu danas pojaviti 18. posto radnika manje, a nastavnici očekuju kako će se broj učenika smanjiti za petinu.

Tema je to koja mjesecima vlada talijanskim portalima, blogovima i društvenim mrežama na kojima se raspravlja treba li proročanstvo pokojnog seizmologa Raffaela Bendandija uzimati ozbiljno.

Bendandi, koji je u dobi od 86 godina preminuo 1979., vjerovao je da su potresi posljedica kombinacije planeta, tačnije odnosa mjeseca i Sunca te da su u potpunosti predvidjivi.

Talijanski seizmolog Alessandro Amato pobija ovu tvrdnju i kaže kako je znanstveno nedokaziva te da nema razloga za paniku i strah.

Ipak, ulje na vatru dolijeva činjenica da je Bendandi tačno u dan predvidio potres koji je 1923. godine pogodio Jadran. Za svoje predviđanje kasnije je dobio odlikovanje.

Kontroverzni talijanski naučnik Giampaolo Giuliani, koji je najavio potres u L’Aquili, tvrdi da Rimu ipak prijeti opasnost.

Giuliani je samo dan prije nego što se tlo zatreslo u L’Aquili i odnijelo 300 života, rekao kako će doći do potresa.

Niko mu nije vjerovao, a čak je bio i optužen za lažnu uzbunu. Sud ga je ipak oslobodio optužbi priznajući da je znanstvenom metodom predvidio potres. No, naglašeno je kako nije bio precizan u njegovom lociranju.

 

Fena/Informer.ba