Svijet Udarno Vijesti

Rimski brod pun boca vina pronađen blizu obale Albanije

Američko-albanska arheološka misija saopštila je da je pronašla dobro očuvanu olupinu rimskog teretnog broda u blizini obale Albanije sa oko 300 boca vina.

Brod dugačak 30 metara datira iz prvog vijeka prije nove ere i vjeruje se da je nosio vino iz albanskih vinograda za zapadnoevropsko tržište, uključujući i Francusku, prenosi AP.

U saopštenju tima se navodi da je brod sa teretom pronađen početkom mjeseca na dubini od 50 metara u blizini luke Valona, 140 kilometara jugozapadno od Tirane.

Arheološki tim pet godina istražuje priobalje Albanije i do sada je locirao 20 brodova, uključujući i nekoliko novijih. ”Uzevši u obzir starost i dubinu, rekao bih da je riječ od jednoj od deset najinteresantnijih olupina pronađenih u Mediteranu”, rekao je albanski arheolog Adrijan Anastasi.

Zvaničnici su naveli da je većina amfora dobro očuvana, ali su zapušači propali pa je samim tim i vino nestalo u moru. ”Drevna Ilirija, čiji je dio bila i današnja Albanija, bila je veliki snabdjevač vina zapadnog Mediterana, uključujući današnju Francusku i Španiju”, rekao je vođa tima Džordž Rob.

Nalazište, čija tačna lokacija nije otkrivena iz straha od pljačke, ostaće neistraženo sve dok albanski arheolozi ne budu u mogućnosti da pošalju ekipu. Jedna amfora je uzeta za ispitivanje ali je potom i vraćena nazad u olupinu, prenosi Tanjug.

Međunarodni tim arheologa završio je ovogodišnju sezonu ali će se i iduće godine vratiti kako bi završili snimanje cijele obale Albanije.

Informer.ba