Svijet Udarno Vijesti

Rješavanje krize: Annan ponovo razgovara sa Asadom

Izaslanik Arapske lige i UN Kofi Annan danas će ponovo u Damasku razgovarati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom o okončanju nasilja u ovoj zemlji.

Asad je tokom prvog dana razgovora odbacio bilo kakav politički dijalog sa “naoružanim terorističkim grupama”  koje djeluju u zemlji.

Anan pokušava da izdejstvuje prekid vatre i osigura veću slobodu u radu humanitarnih organizacija u Siriji.

UN su saopštile da će Anan kasnije obići susjedne zemlje, prenio je Bi-Bi-Si. Diplomatski izvori navode da bi njegovo prvo odredište mogla da bude Turska, koja je oštro kritikovala Asadove akcije protiv opozicionih snaga.

Ukoliko Anan pronađe mogućnost za mirno političko rješenje krize, moraće potom da uvjeri Saudijsku Arabiju, Katar i ostale uticajne zemlje regona i zapad da njihovo zalaganje za promjenu režima u Siriji može da pogorša situaciju u ovoj zemlji.

Prema podacima UN, u Siriji je od početka nasilja prije godinu dana poginulo oko 7 500 ljudi. U jučerašnjim sukobima u sirijskim gradovima poginule su najmanje 63 osobe.

Sirijska državna televizija prenijela je da su jučerašnji Asadovi razgovori sa Ananom protekli u “pozitivnoj” atmosferi i da je sirijski predsjednik rekao da je spreman da se uključi u traganje za rješenjem krize, ali ne i da razgovara sa “naoružanim terorističkim grupama”.

Neslaganje unutar međunarodne zajednice paralisalo je akcije u vezi sa Sirijom. Rusija i Kina i dalje se protive pozivima iz arapskih i zapadnih zemalja da se Asad povuče sa vlasti.

 

Srna/Informer.ba