Politika Udarno Vijesti

Roderick Moore: Brčko distrikt u najvećoj krizi od osnivanja

Supervizor za Brčko Roderick Moore izjavio je danas u Brčkom da trenutnu političku situaciju u distriktu lokalne institucije moraju same da prevaziđu i da on, za sada, ne namjerava da iskoristi svoja ovlaštenja, iako takvu mogućnost nije u potpunosti isključio.

Moore je na konferenciji za novinare rekao da je razočaran razvojem događaja u Brčkom u posljednjih mjesec dana i dodao da se distrikt suočava sa najdubljom krizom od osnivanja.

On smatra da je osnovni problem to što nema uzajamnog povjerenja među parlamentarnim političkim strankama u lokalnoj Skupštini.

Ipak, ohrabruju neki akcenti razgovora koje sam ovih dana vodio sa brčanskim političkim liderima“, rekao je Moore, ne otkrivajući detalje razgovora. On je izrazio uvjerenje da bi pozitivni efekti u tom smislu mogli da dođu do izražaja već na narednoj sjednici Skupštine koja će biti održana krajem augusta.

Moore je rekao da još nisu ispunjeni uslovi za okončanje supervizije u Brčko distriktu, za šta je u najvećoj mjeri okrivio Republiku Srpsku.

Iz Republike Srpske i dalje stižu `nepovoljni singnali` u vezi sa uvažavanjem linije razgraničenja u području distrikta, a stvaraju se i određeni problemi u smislu omogućavanja da Ustavni sud BiH bude nadležan u slučajevima rješavanja sporova koji se tiču Brčko distrikta“, naveo je supervizor za Brčko.

On rekao i da je Narodna skupština RS “svojim zaključcima spriječila uspostavljanje trajne finansijske održivosti Brčko distrikta“.

 

Srna/Informer.ba