Izdvojeno Region Vijesti

Rojs: Banja Luka historijski pripada Hrvatskoj

Bivši hrvatski general Ljubo Ćesić zvani Rojs zaprijetio je da će u Hrvatskoj, ako budu provocirani optužnicama zbog vojnih akcija 1995. godine u Republici Srpskoj, “ponovo formirati snage i osloboditi Banja Luku, jer ionako historijski pripada Hrvatskoj“.

Komentarišući medijske napise o istragama za zločine Hrvatske vojske u Republici Srpskoj s akcentom na akcije “Južni potez”, Ćesić je potvgrdio da je učestvovao u tim akcijama i da je Mrkonjić Grad bio zadnja operacija Hrvatske vojske.

Nikada ne bi došlo do Dejtonskog sporazuma da nije bilo hrvatskih snaga“, smatra ovaj hrvatski general.

On je hrvatskim medijima prenio kako je njihovim kolegama u Banjaluci rekao da “nikada ne bi imali Republiku Srpsku da nije bilo predsjednika svih Hrvata Franje Tuđmana, ministra /Gojka/ Šuška i komandnog generala Ante Gotovine“.

Ako nas budete provocirali opet ćemo formirati snage i osloboditi Banja Luku, jer ionako historijski pripada Hrvatskoj“, poručio je Ćesić.

On je istakao da, ako treba da se sudi učesnicima tih akcija, onda da to učine hrvatski sudovi, ponoviviši da se ne odriče svih tih akcija.

Ćesić je jedan od generala Hrvatske vojske, među kojima su i Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, koje su prijavile vlasti RS tereteći ih za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH tokom operacija “Maestral” i “Južni potez” 1995. godine. Među njima je i nekoliko generala i viših oficira HVO-a.

Tužilaštvo BiH demantovalo je tvrdnje hrvatskih medija da su pripremljene optužnice protiv generala Hrvatske vojske za ratne zločine.

Portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović rekla je da su podnesene krivične prijave i da se provode istrage.

Haški sud provodio je istrage o istim događajima, ali nikada nije podigao optužnice.

 

Srna/Informer.ba