BiH Udarno Vijesti

RS: Apel građanima za racionalnu potrošnju struje

Nakon što se Republika Srpska (RS) suočila s nestašicom struje i danas je ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević uputio apel građanima za racionalnu potrošnju električne energije. 

Kovačević tvrdi da njegov resor svakodnevno prati situaciju i spreman je da, u saradnji s menadžmentom Elektroprivrede, preduzima odgovarajuće mjere.

“Iako se trenutne potrebe za električnom energijom podmiruju proizvodnjom iz termoelektrana i minimalnom proizvodnjom hidroelektrana što je posljedica malih dotoka, te uvozom određenih količina, apelujemo na sve građane RS-a da racionalizuju potrošnju električne energije da ne bi došlo do redukcija”, navodi Kovačević.

Na taj način, kako dodaje, ne samo da će se smanjiti potrebe za uvozom električne energije po znatno višim cijenama koje se ovih dana kreću na nivou od oko 10-15 posto ukupnih potreba, već će se povećati sigurnost snabdijevanja potrošača.

“Princip racionalizacije i povećanje energetske efikasnosti trebalo bi da bude cilj u toku cijele godine, jer dugoročno od njega veliku korist imaju budžeti potrošača bez obzira na kom naponskom nivou se preuzima elektična energija“, tvrdi Kovačević.

Fena/Informer.ba