BiH Vijesti

RS: Apel na štednju električne energije

Trenutna potrošnja električne energije u Republici Srpskoj (RS) povećana je za 27 posto u odnosu na uobičajenu, a Termoelektrana Gacko nije u pogonu zbog čega je stanovništvo pozvano da štedi struju, posebno oni u zapadnim općinama tog entiteta.

Nakon sjednice Tima Vlade RS-a za koordinaciju i praćenje stanja u ugroženim općinama, održane danas, ocijenjeno je da su nove snježne padavine, a posebno vjetrovi uticali da je situacija “nešto složenija”.

Potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kaispović tvrdi da je Termoelektrana Gacko “u redovnom 48-satnom remontu, jer je neophodna redovna faza otpepeljavanja”, što je neophodno kako bi mogla stabilno da nastavi rad.

Stoga je apelirao da se racionalno koristi struja, iako tvrdi da u RS-u “neće biti restrikcije, ali da građani ipak treba da ugase svaku suvišnu sijalicu”.

Kasipović navodi da je i pored novih snježnih padavina većina najvažnijih magistralnih puteva prohodna, a prema informacijama Ministarstva zdravlja trenutno nema životno ugroženih osoba.

Jučerašnji dan je iskorišten da se dodatno opskrbe i bolnice i apoteke dodatnim lijekovima i drugim medicinskim materijalom”, kazao je Kasipović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Dodao je da nema informacija o bitnim nestašicama hrane u općinama ugroženim snježnim padavinama.

Usljed snijega i vjetrova danas nije interevenirao helikiopterski servis RS, a njihova pomoć ostaje na raspolaganju ukoliko budu potrebne hitne evakuacije.

 

Fena/Informer.ba