Politika Udarno Vijesti

RS donosi odluku o privremenom finansiranju

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske (RS) odlučio je danas da entitetski parlament razmatra odluku o privremenom finansiranju RS-a, budući da bi neki od klubova u Vijeću naroda RS-a mogli staviti veto na budžet RS-a za 2012., koji će  biti razmatran na današnjem nastavku skupštinskog zasjedanja.

Posebnu sjednicu zatražila je Vlada RS-a, jer je izvjesno da RS ulazi u novu godinu bez budžetskog okvira.

Zbog značajno smanjenih stavki, prvenstveno za izbjeglice i povratak u RS, ali i vjerske zajednice, očekivati je da Vijeće naroda – prvenstveno klubovi Bošnjaka i Hrvata neće dati zeleno svjetlo za budžet RS-a u naredoj godini.

Predloženi budžetski okvir za 2012. na dnevnom je redu današnjeg nastavka skupštinskog zasjedanja, po čijem okončanju će se na novoj posebnoj sjednici razmatrati odluka o privremenom finansiranju.

Sjednica je danas nastavljena raspravom o predloženoj ekonomskoj politici RS-a u 2012., o kojoj su se čuli suprotstavljeni stavovi tokom prošlosedmičnog zasjedanja.

Dok premijer RS-a Aleksandar Džombić tvrdi da su ciljevi ekonomske politike pozitivan privredni rast, smanjenje nezaposlenosti, jačanje aktivnosti države na planu podrške privredi i pokretanje značajnih investicionih projekata, opozicija iznosi kritike da je taj dokument samo spisak lijepih želja, te da je privreda RS-a u teškom stanju i da će naredna godina biti s još više izazova.

Po hitnom postupku u Skupštinu je Vlada RS-a uputila i novi zakon o doprinosima, kojim se znatno proširuje obavezni krug osiguranika i povećava stopa za penzijsko izdvajanje s 18 na 18,5 posto, a na štetu Fonda zdravstva za koji se smanjeuje s 12,5 na 12 posto.

 

Srna/Informer.ba