BiH Vijesti

RS: Gdje je nestalo četiri miliona KM od putarina?

Iako na računu Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” /RS/ nedostaje oko četiri miliona KM od putarina, nijedna od zvaničnih institucija Srpske još nije reagovala, niti bilo šta preduzela zbog toga.

“Nezavisne novine” pišu da, sudeći prema odgovorima koje su dobili iz tih institucija, one nisu ni zainteresovane da saznaju gdje su završili milioni narodnog novca, a pojedini, kao što su Poreska uprava RS i policija RS, se nisu ni potrudili da odgovore na pitanje ovog lista da li su išta preduzeli da bi utvrdili ko je odgovoran za sporni novac od putarina.

Ovaj dnevnik je početkom jula, na osnovu zvaničnih podataka o broju registrovanih vozila i finansijskog izvještaja JP “Putevi RS”, došao do saznanja da na računu ovog preduzeća nedostaje oko četiri miliona KM.

Naime, broj registrovanih vozila u 2010. godini bio je 290 000 što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje za oko 20 000 vozila.

Istovremeno, novac od naknade za puteve je smanjen, pa je tako u 2009. godini na računu JP “Putevi RS” po ovom osnovu uplaćeno oko 30 miliona KM, a godinu dana kasnije odnosno 2010. godine prikupljeno je samo 23 miliona KM.

Prihod je smanjen za oko sedam miliona KM, ali je u međuvremenu naknada za puteve za teretna motorna vozila odlukom Vlade RS smanjena, pa je, uzimajući sve to u obzir prosta računica pokazala da nedostaje oko četiri miliona KM.

 

Srna/Informer.ba