BiH Udarno Vijesti

RS godišnje gubi oko 2.500 stanovnika

Republika Srpska svake godine, u prosjeku, izgubi oko 2.500 stanovnika, što praktično znači da je za samo šest godina nestala jedna cijela općina veličine Foče, Novog Grada ili Lopara, izjavio je poznati demograf Stevo Pašalić.

Za samo četiri ili pet godina ovdje se izgubi kompletna generacija djece koja bi se upisala u školu. U odnosu na period od prije 11 godina, danas imamo oko 30.000 učenika manje u osnovnim školama“, kaže Pašalić.

On za “Pres RS” ističe da bi, ako se i dalje bude smanjivao broj stanovnika, za samo četiri decenije Srpska mogla da padne na jedva nešto više od 800.000 ljudi.

Ako se ovakav trend nastavi, stručnjaci koji su radili na reformi penzionog sistema utvrdili su da ćemo 2016. godini imati oko 1.237.000 stanovnika. Ta brojka će 2026. pasti na 1.154.000, da bi već 2046. broj stanovnika u RS pao ispod jednog miliona! Broj stanovnika se smanjuje po stopi većoj od četiri odsto godišnje, što je prava katastrofa“, upozorava Pašalić.

Iako Republika Srpska još od 2002. godine bilježi konstantan pad nataliteta, najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je stanje postalo posebno alarmantno od 2007. godine, kada je, prema procjenama, u RS živjelo oko 1.439.000 ljudi, da bi danas taj broj iznosio jedva 1.424.000.

Za razliku od RS, gde se broj stanovnika iz godine u godinu rapidno smanjuje, Federacija BiH još bilježi blagi rast stanovništva po stopi od 0,6 odsto.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović kaže da, prema zvaničnoj procjeni, u FBiH živi oko 2,3 miliona stanovnika.

Međutim, situacija je različita od kantona do kantona, tako da pozitivan prirodni priraštaj imate u Tuzlanskom, Unsko-sanskom ili Zeničko-dobojskom kantonu, a negativan u Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom i Livanjskom kantonu“, kaže Milinović.

Informer.ba