BiH Udarno Vijesti

RS: Građani i posljednje pare ostavljaju u kafanama

Promet u ugostiteljstvu u RS prošle godine povećan je za oko milion marka, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

U udruženjima potrošača komentarišu da ovi podaci govore da je naš narod takav, pa što manje novca ima više troši u kafani.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS ukupan promet u ugostiteljstvu prošle godine iznosio je 104,4 miliona, a godinu prije 103,3 miliona maraka.

Isti podaci pokazuju da je prošle godine u ugostiteljskim objektima na hranu potrošeno 51,9 miliona, a na alkoholna i bezalkoholna pića 26,1 milion maraka.

Kada je u pitanju 2009. godina na hranu je potrošeno 51,4 miliona, a na alkoholna i bezalkoholna pića 25,8 miliona maraka.

U banjalučkom kafiću “Dionis” kažu da imaju konstantan broj gostiju i da ne mogu govoriti o nekom porastu ili smanjenju prometa.

Od marta do polovine oktobra imamo najviše posla jer tada radi bašta i imamo određen broj gostiju koji dolaze baš zbog bašte, a onda opet od oktobra do mart, imamo goste koji dolaze unutra, isto stalni gosti, tako da se može reći da se tu uvijek radi o konstantnom broju gostiju“, navode u “Dionisu”.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže da je naša tradicija takva da je sve vezano za kafanu.

Naš narod jednostavno voli da ide u kafane, bez obzira na ekonomsku situaciju i na to koliko imaju para u džepu, i bez obzira na to da li su to možda posljednje pare koje ima“, prokomentarisao je Petrović.

On navodi da to najbolje ilustruje podatak da kad god prođeš centrom Banjaluke, usred radnog vremena, možeš vidjeti da su sve kafane pune i da nema praznog mjesta.

Mi smo takav narod da ćemo svojoj djeci obezbijediti novac da odu u kafanu na uštrb nekim drugim stvarima jer se smatra da se na taj način podiže njihov standard života“, kaže Petrović.

Međutim, Ranko Milić, predsjednik Udruženja poslodavaca RS, tvrdi da je evidentno da je promet ugostiteljskih objekata u RS svake godine sve slabiji.

Svi smo svjedoci situacije da su ugostiteljski objekti manje posjećeni nego ranijih godina i to se može primijetiti, ali i zaključiti iz razgovora sa ugostiteljima“, rekao je Milić i dodao da treba vjerovati i statističkim podacima, ali da oni ne pokazuju generalno stanje u ugostiteljstvu.

Bojan Grebenar, predsjednik Omladinskog savjeta RS, kazao je da je jedan od razloga što mladi najviše izlaze u kafane to što imamo malo sadržaja za mlade, ali da to nije najveći razlog. Prenose Nezavisne novine

Većina mladih nema naviku da ode na izložbu, na predstavu, u biblioteku, ukoliko nemaju potrebu. Tako je isto i kada je u pitanju posao, radije će sjedjeti u kafani i pričari kako je sve loše nego što će nešto preduzeti da to riješe. Tako je i sa odraslima, nažalost“, kazao je Grebenar.

 

Informer.ba