BiH Udarno Vijesti

RS mora isplatiti odštetu žrtvama opsade Sarajeva

Općinski sud Sarajevo donio je 17. augusta nove dvije presude prema kojima Vlada Republike Srpske mora isplatiti odštetu za Sarajlije koje su tokom rata izgubile najbliže članove porodice, potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) Esad Hrvačić, advokat koji zastupa porodice ubijenih civila i žrtve rata.
Uz presudu, donesenu 13. jula ove godine, kada je Vladi RS naložena isplata 437 hiljada KM odštete za 31 Sarajliju koji je tokom rata izgubio najbliže članove porodice, sada već postoje tri presude koje je sarajevski sud donio u korist žrtava 44-mjesečne opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

“U slučaju nove dvije presude radi se, također, o porodicama civilnih žrtava rata. Svaki dan očekujemo završetak novih sudskih postupaka i donošenje novih zvaničnih presuda. Sudska praksa je prihvatila tužbeni zahtjev po pitanju pravnog osnova i visine štete. Očekujemo da će i ostale presude biti pozitivno rješavane”, rekao je Hravačić za AA.

Advokat Hrvačić u tužbama se, uz ostalo, pozivao na činjenicu da je Haški tribunal (ICTY) izrekao pravomoćne presude bivšim komandantima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Stanislavu Galiću, odnosno Dragomiru Miloševiću, koji su osuđeni na doživotni zatvor, odnosno kaznu od 29 godina zatvora zbog “terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva”.

Po mišljenju pravnog zastupnika žrtava, presuda Galiću i Miloševiću podrazumijeva da svaki građanin Sarajeva koji je proveo rat u opkoljenom gradu ima pravo da tuži Republiku Srpsku, jer je prošao kroz neviđenu torturu. Kako je Dejtonskim sporazumom Republika Srpska prihvatila kontinuitet ratne RS, a krivična djela opsade Sarajeva provodila Vojska RS, odgovornost tog entiteta je neupitna.

Po Statutu Haškog tribunala, djela koja su nastupila zbog nehumanog ratovanja ne zastarijevaju, kao ni šteta koja nastupi uslijed tih krivičnih djela.

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo(KS), kaže u razgovoru za agenciju Anadolija kako je apsurdno govoriti o tome da bilo ko može porodicama žrtava nadoknaditi pretrpljenu bol. No, kako naglašava, presude su važne za historiju.

“Naši najmiliji su ubijeni na brutalan način, a mnogi ljudi u Sarajevu su izgubili dijelove tijela. Niko to parama ne može platiti. Međutim, postoji ta moralna satisfakcija koja je nevjerovatno važna žrtvama u smislu da će oni koji su nam učinili to zlo biti kažnjeni, pa makar to bilo samo slovo na papiru. Pravda ne može stići sve one koji su pucali po Sarajevu i ubijali naše ljude. Ali, te ubice su, i to je posebno važno, radile u ime sistema. Nama je važno da sistem kao takav odgovara i da se zna da je Republika Srpska odgovorna za ubijanje i ranjavanje civila u gradu Sarajevu”, tvrdi Karović.

Sekretar Unije civilnih žrtava rata KS Muzafer Teskeredžić, koji jetokom granatiranja Sarajeva izgubio oca i sestru, zadovoljan je presudama Općinskog suda Sarajevo. Dokazano je, veli, da je Sarajevo 1.425 dana bilo najveći logor poslije Drugog svjetskog rata i Staljingrada.

“Pravda je spora, ali dostižna. Mi smo jedini smogli snage i sami, bez pomoći države, podnijeli 3.700 tužbi protiv RS za učinjene zločine, odnosno za ubistva i ranjavanja naših najmilijih u Sarajevu. Zlo su uradili i zlo se mora platiti! Vjerujemo da će sve tužbe biti riješene u našu korist. Mi smo ovo očekivali, jer pravda je na našoj strani. U pitanju su sarajevski civili koji su ubijani kao glineni golubi. Sarajlije su gubili dijelove tijela u redovima za vodu i hljeb, u kućama, na ulici… Sa ovakvom presudom svaki tužitelj će dobiti jednu moralu satisfakciju. Ja ću dobiti crno na bijelo da je mog babu i moju sestru ubio četnik, kao što su ubili ine, našu braću, sestre, majke i očeve. Ovo je dio historije”, govori za AA Teskeredžić.

On pojašnjava da su tužbe najprije bile upućene Osnovnom sudu u Banjoj Luci. No, žrtve su se u Republici Srpskoj suočile s novim, ovaj put pravnim terorom. Uz opstrukcije, sudovi su im ispostavljali fakture na ime navodnih sudskih taksi i do 5.000 KM po osobi! Zato su predmeti prebačeni na Općinski sud Sarajevo, sud u gradu gdje su zločini počinjeni. Sarajevski sud je ozbiljno shvatio svoj posao i to je rezultiralo prvim presudama ovih dana.

Sarajevske žrtve očekuju odštetu od nekoliko stotina hiljada maraka, ali o ciframa ne žele govoriti. Sekretar Teskeredžić napominje da to neće biti iznos od 600 miliona maraka o kojem se špekuliralo u javnosti nakon prve inicijative.

“Radi ubrzanja postupaka, u odmjeravanju visine odštete nisu korišteni standardi Evropske unije, već iznosi koji osiguravajuća društva u BiH isplaćuju u slučaju pogibije u saobraćajnoj nesreći ili pri nastanku trajnog invaliditeta. Tako će, primjerice, majci za ubijeno dijete u Sarajevu biti isplaćena odšteta od 20 hiljada KM. No, svi srodnici imaju pravo na naknadu, pa u jednoj porodici stradalog imamo više tužitelja. Uglavnom, mi do polovine iduće godine očekujemo dovršetak procesa izvršenja po presudama, to jeste isplatu odštete. Do kraja godine bi trebale biti donesene sve pravosnažne presude”, kaže Teskeredžić.

Iz Udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo apostrofiraju da se neće zaustaviti na ovome. Na čekanju je, kako kažu, još 600 tužbi za građane čiji članovi porodica su stradali izvan Sarajeva. Najavljuju mogućnost pokretanja tužbi iz svih dijelova BiH.

Pomoći žrtvama opsade Sarajeva

Iz Unije apeliraju na sve bh. institucije da u interesu istine o Sarajevu i agresiji na BiH pomognu onim građanima Sarajeva koji su teško ranjeni tokom opsade Sarajeva, odnosno trajno ostali invalidi.

Da bi mogli realizirati svoje tužbe moraju platiti vještačenja od 150 KM, jer je nalaz vještaka relevantan dokaz na sudu. Budući da je velika većina stradalih lošeg imovnog stanja, ne mogu sami platiti vještačenje. U Uniji se boje da bi njihovi tužbeni zahtjevi mogli biti dovedeni u pitanje.

“Svojevremeno smo bili kod premijera Kantona Sarajevo Fikreta Musića, ali on nam je samo rekao da su to naše privatne tužbe i da nam ne može pomoći!? Ovo nisu samo naše privatne tužbe. Jer, niko ne može platiti našu bol. Ali, važno je o no što ostaje za historiju. Jer, sve što nije zapisano, nije se ni desilo. A znamo da su agresori, pa i ovi naši iz Srbije, majstori u prekrajanju historije. Molimo i vlasti Republike Turske da shvate važnost ovih postupaka i da nam, ako su u mogućnosti, pomognu”, kazao je Teskeredžić.

Pravobranilaštvo: RS je samo entitet, država BiH je odgovorna

Zanimljivo je da su predstavnici Pravobranilaštva RS najprije tvrdili da se u BiH dogodio građanski rat, te da RS ne može biti odgovorna za zločine.

No, na koncu su dogovornost prebacivali na državu BiH, koja bi, po njima, trebala platiti odštetne iznose žrtvama.

Kako je kazao Teskeredžić, neuobičajeno za predstavnike vlasti koju predvodi Milorad Dodik, u ovom slučaju su iz Pravobranilaštva RS navodili da je “RS samo entitet u okviru BiH i da je država za sve odgovorna”.