Ekonomija Izdvojeno Vijesti

RS ne odustaje od traženja dodatnih prihoda CB BiH

Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je danas da Srpska ima pravo na raspodjelu dobiti Centralne banke BiH, zato što je jedan od osnivača te finansijske institucije.

Na raspodjelu dobiti polažemo pravo zato što smo u prvom stenbdaj-aranžmanu sa MMF-om, a sa Federacijom BiH otplatili kredit i na taj način formirali Centralnu banku BiH“, rekao je novinarima Džombić.

On je naglasio da je prethodnih godina Centralna banka BiH pogrešno isplaćivala dobit zajedničkim institucijama BiH i dodao da ona treba pripasti RS i FBiH.

Ministarstvo finansija RS pripremilo je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci BiH, kojim bi RS, kao osnivač te banke, trebalo da učestvuje u raspodjeli njene dobiti.

Prema Ministarstvu, neprihvatljivo je da se prema sadašnjim propisima dobit Centralne banke raspoređuje za generalne rezerve banke, povećanje njenog kapitala, te da se 60 odsto profita uplaćuje na račun institucije zadužene za budžet BiH, jer ona nije uplatila sredstva u početni osnivački kapital Centralne banke, odnosno nije njen osnivač.

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fona u BiH Milan Cuc izjavio je Srni da amandman na Zakon o Centralnoj banci BiH, kojim bi se dobit banke raspodjeljivala i na RS i FBiH, neće značiti dodatne prihode entitetima.

 

Srna/Informer.ba