Politika Vijesti

RS: Nema dogovora Vlade i socijalnih partnera, sve opcije otvorene pa i izlazak na ulice

Vlada i predstavnici poslodavaca i sindikata nisu danas postigli dogovor o novom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju u RS-u, uz napomenu da su sve opcije moguće, od izmjena i povlačenja zakona, pa do izlaska radnika na ulice. 

Spornim zakonom pooštravaju su uvjeti za odlazak u penziju, što ne podržava Unija poslodavaca i Savez sindikata, ali će se razgovori nastaviti sve do početka posebne sjednice Narodne skupštine 21.decembra, kada se o zakonu trebaju izjasniti poslanici.

Sada je Vlada RS-a na potezu, konstatovali su sindikati i poslodavci koji ne prihvataju uvjet od 45 godina radnog staža za odlazak u penziju kako je izvršna vlast u RS-u predvidjela ovim zakonom, kao i tzv.“penalizaciju“, a o čemu ne žele bilo kakvu mogućnost pogodbe.

„Sve opcije su u opticaju, i izmjene predloženog zakona, što bi značilo uvažavanje stavova socijalnih partnera, ali i mogućnost odgađanja usvajanja ovog zakona“, kazala je nakon sastanka predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić i navela da će svim sredstvima braniti svoje stavove.

“Ovo je ispit za sve nas”, naglasila je ona.

Razgovore je ocijenila teškim, ali i izrazila razočaranje ponašanjem, kako je navela, pojednih socijalnih partnera prema onima koji teško rade i uplaćuju novac u Fond PIORS-a.

Predsjednik Unije poslodavaca u RS-u Ranko Milić ističe da neće još da govori šta će se desiti ako Vlada ne prihvati njihove prijedloge, jer će konsultacije i pokušaji usaglašavanja trajati sve do skupštinskog zasjedanja.

Poslodavci su protiv produženja godina staža za penzioniranje, tzv. „penalizacije“, izdvajanja za profesionalnu rehabilitaciju invalida čime se, kaže, na najdirektni način opterećuju poslodavci, koji stvaraju dohodak.

On kaže da su i poslodavci svjesni činjenice da Fond PIO mora da opstane, ali da sve to ne može biti na teret poslodavaca, posebno o pitanju privremenih penzija.

Interesatno je da je novinare izbjegao predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj, odlučno odbivši da da izjavu.

Fena/Informer.ba