Politika Udarno Vijesti

RS otvara „ambasade“ u Kini, Americi, Austriji i Hrvatskoj

Do kraja ove godine, Republika Srpska imat će ukupno devet svojih „ambasada”, zapravo predstavništava u svijetu. Već uveliko rade predstavništva u Briselu, Moskvi, Jerusalimu, Beogradu i Štutgartu, a do kraja juna biće otvoreno i predstavništvo u glavnom austrijskom gradu Beču i za njegov rad osigurano je 200.000 maraka.

U potpunosti su uređena i opremljena i predstavništva u Vašingtonu i Zagrebu i uskoro će početi da rade, a u planu je i otvaranje specijalne kancelarije Republike Srpske u Kini!

Novac za funkcionisanje ovih predstavništava osigurava se i entitetskog budžeta i najviše para izdvaja se za „ambasadu” u Briselu – 500.000 maraka godišnje. Rad predstavništva u Beogradu košta 450.000 maraka godišnje, u Moskvi 430.000, Štutgartu 360.000, Jerusalimu 200.000 maraka.

U Vladi Republike Srpske kažu da su im sve te kancelarije izuzetno bitne jer se iz njih „širi istina o Republici Srpskoj i preko njih se pokušavaju privući investitori”.

Šefovi predstavništava mjesečne izvještaje o svom radu dostavljaju Ministarstvu za ekonomski razvoj i regionalnu saradnju RS.

Uspjesi u Izraelu su sve veći i pokazao je to i nedavni susret Milorada Dodika, predsjednika RS i Avigdora Libermana, ministra inostranih poslova Izraela koji je utro put jačanju i obogaćivanju odnosa između Izraela i Republike Srpske – izjavio je za medije Aleksandar Nikolić iz predstavništva RS u Jerusalimu. On je dodao da će uskoro u RS doći grupa moćnih izraelskih privrednika „da konkretizuju privrednu saradnju”.

” Predstavništvo RS smješteno u centru Beograda, je mjesto preko kojeg se sve više razvija institucionalna saradnja između Srbije i Republike Srpske”
– izjavio je Mlađen Cicanović, šef predstavništva RS u Srbiji.

 

San/Infoprmer.ba