BiH Vijesti

RS: Svi sindikati protiv novog penzionog zakona, mogući protesti radnika

Ogorčenje sindikalaca zbog novog prijedloga zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju u Republici Srpskoj (RS) danas je kulminiralo najavom mogućih protesta, jer Vlada nije uvažila nijedan od njihovih zahtjeva u izradi konačne verzije tog sistemskog zakona.

Broj penzionera u RS prešao je broj zaposlenih radnika za koje se uplaćuju doprinosi, a Fond PIO RS-a grca u preko stotinu miliona deficita, što je glavni argument resornog ministra i Vlade da pooštri uslove za odlazak u penziju.

Predsjednica Sindikata Ranka Mišić međutim upozorava da će sindikati koji predstavljaju radnike iskoristiti sve vidove i oblike sindikalne borbe kako bi njihovi zahtjevi bili ugrađeni u ovaj sporni zakona.

Ona je tokom sastanka s ministrom rada Petrom Đokićem, u cijelo vrijeme ošto intoniranoj raspravi, ponovila stav svih granskih sindikata, ali i poslodavaca, da je zakon o PIO, u dijelu koji je temeljni – godine staža i starosti za odlazak u penziju, potpuno neprihvatljiv.

“Sindikat može prihvatiti samo 15 godina staža osiguranja, odnosno 65 godina života kao minimum za odlazak u penziju. Stojimo na stanovništu da je 40 staža osiguranja dovoljan uslov za odlazak u penziju, bez obzira na godine života. Ne može se prihvatiti predloženi član da se radni vijek produžava do 45 godina, da od 2019. radnik, koji ne bude imao 65 godina života, prima umanjenu penziju za četiri posto za svaku nedostajeću godinu”, kategorična je ona.

Vladin zakon je na štetu, upozorila je, onih radnika koji imaju male plaće, neuplaćene doprinose i dovode se u neravnopravan položaj.

“Mislim da se ovaj zakon ne gradi za današnje, već buduće penzionere, a ne riješeva se ni problem Fonda PIO na ovaj način, već samo novim zapošljavanjem. U RS 80.000 radnika radi nacrno, za njih se ne uplaćuju doprinosi, a niko se ne bavi tim pitanjem, kako bi namakao sredstva da sadašnji penzioneri dobiju pristojnu penziju”, upozorila je predsjednica Saveza sindikata RS-a i iznijela i podatak Fonda PIO RS da je u prvih devet mjeseci zahtjev za penzionisanje predalo 12.844 osobe, a od kojih samo 1.344 onih koji imaju 40 godina staža osiguranja.

Međutim, ministar rada i boračko invalidske-zaštite RS-a Petar Đokić ostao je pri stavu da se zakon mora usvojiti, te ponavlja da se penzijski sistem mora održati kako ne bi doživio kolaps.

I dalje Đokić naglašava da se zakonom moraju osigurati bolji uslovi za penzionere, ali i priznaje da od povećanja penzija u RS nema ništa sve do 2013.godine i tada će se tek to pitanje staviti na razmatranje.

“Ova Vlada je imala hrabrosti i obavezu da se bavi pitanjem penzijskog sistema i da ga rješava i ne ostavlja bilo kome drugom, kao što je bio slučaj ranije”, naveo je Đokić i ponovo apelovao da se penzionerima osigura bolji život, ali dodajući – u okviru trenutnih ekonomskih uslova u RS“.

Najave protesta i nezadovoljstva radnika, smatra resorni ministar, ne treba podsticati, jer neće imati za ishod promjene u ovom zakonu, „ali mogu doprinijeti destabilizaciji prilika“.

Na to je reagovala Mišić i pozvala resornog ministra da ne optužuje sindikat da podstrekava radnike na proteste, jer su oni demokratska organizacija koja ima pravo na stav onih koje predstavlja.

Na vanrednom sastanku sindikata i ministra moglo se čuti ogorčenja sindikalaca od toga da sva javnost zna da su penzije u RS kupovane što je i danas praksa, da Vlada godinama toleriše izrabljivanje radnika kroz rad nacrno, da korupcija razara sve društvene nivoe…

Ipak, najviše optužbi pored predloženih zakonskih rješenja, izazvao je osjećaj sindikalaca da su prevareni i izigrani, a zakon su nazvali elitističkim te ponavljali da se traži odgovornost svih koji su pripremali ovaj sporni zakon.

 

Fena/Informer.ba