Izdvojeno Politika Vijesti

RS tone u dužničku krizu: Novo zaduženje vrtoglavih 632 miliona KM!

Predsjednik Demokratske partije (DP) i jedan od lidera opozicije u RS, Dragan Čavić, upozorio je danas u Banjoj Luci da će se ovaj entitet nakon predstojeće odluke Narodne skupštine RS zadužiti s dodatnih 632 miliona KM!

Čavić je na konferenciji za novinare rekao da će takvu odluku NSRS donijeti na predstojećem četverodnevnom zasjedanju, a na osnovu prijedloga Vlade RS.

” Od toga, RS će se za pokriće tekućih deficita u budžetu RS i javnim fondovima zadužiti na 10 i 12 godina, s kamatnom stopom od osam posto. A to ukupno zaduženje, vjerovali ili ne, iznosi 385 miliona KM. Ova Vlada vodi poraznu ekonomsku politiku, a RS direktno u dužničku krizu koja će nastupiti poslije njihovog odlaska” – naglasio je Čavić.

Predsjednik DP je upozorio da će na istoj sjednici NSRS biti donesena još jedna odluka o zaduženju kod Investiciono-narodne banke (IRB) u iznosu 247,6 miliona KM!

” U isto vrijeme, Vlada RS donosi odluke da gotov novac iz IRB-a po povoljnim uslovima plasira svojim prijateljskim firmama čiji su vlasnici ili članovi SNSD-a, ili povlašteni izvođači radova, ili povlašteni čuvari depozita u bankama, ili prijatelji vrha SNSD-a” – naglasio je Čavić.

 

Avaz/Informer.ba