BiH Udarno Vijesti

U RS-u 60 do 80 hiljada oboljelih od dijabetesa

U Republici Srpskoj je, prema procjenama Instituta za javno zdravlje, između 60.000 i 80.000 oboljelih od dijabetesa – rekla je danas nacionalni koordinator projekta “Dijabetes melitus u Republici Srpskoj” Snježana Popović-Pejičić.

U banjalučkom parku “Petar Kočić” danas je, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, organizovano besplatno mjerenje šećera u krvi, krvnog pritiska, visine, težine te određivanje obima struka, kao rizikofaktora za nastanak šećerne bolesti i kardiovaskularnih oboljenja.

Popović-Pejičić je rekla da se svake godine ovakvim akcijama pronađe do 10 ljudi koji nisu znali da imaju šećernu bolest, a neki od njih su morali da budu i hospitalizovani jer su imali veoam visoke vrijednosti šećera u krvi.

Prema njenim riječima, u 90 posto slučajeva javlja se dijebetes tipa dva, čija je prevencija jednostavna – fizička aktivnost i pravilan način ishrane.

“Pacijenti koji imaju dijabetes tipa dva imaju visoke vrijednosti šećera a gotovo da nemaju nikakve simptome. Zato je vrlo važno vršiti provjere kod onih koji su u rizičnoj grupi, a to su stariji od 45 godina, oni koji imaju u porodici nekog ko je obolio od ove bolesti, gojazni, sa povišenim pritiskom i masnoćom u krvi”, navela je Popović-Pejičić.

Ona je istakla da zdravstvene ustanove u RS-u, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, posvećuju pažnju prevenciji i edukaciji građana o šećernoj bolesti, a kao novina ove godine je uvedena i elektronska edukacija.

Popović-Pejičić je dodala da u RS-u pacijenti i stanovništvo znaju dosta o šećernoj bolesti.

Današnja akcija pod motom “Znam, zato sam zdrav”, organizovana je, osim u Banjaluci, i u drugim gradovima RS-a, a u saradnji sa regionalnim domovima zdravlja i resornim ministarstvom.

 

Srna/Informer.ba