BiH Izdvojeno Vijesti

RS: Za vrijeđanje, viku, ogovaranje na poslu kazne do 9.000 KM

Vika, komentarisanje izgleda, ogovaranje, uznemiravanje telefonom ili širenje neistine o radniku ubuduće može poslodavce skupo koštati, budući da su ovo samo neke od stavki za koje su predviđene visoke kazne Nacrtom zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, kazala je da je Sindikat baš na osnovu žalbi radnika i pokrenuo donošenje spomenutog zakona.

Bilo kakav negativan komentar ličnih karakteristika radnika, galama ili pritisak da neki posao mora završiti u kratkom roku, a to inače nije moguće, vrijeđanje ili izjave tipa ‘šta ti znaš’, biće kažnjeni”, navela je Odžakovićeva.

Pored toga, kazala je Odžakovićeva, poslodavac ne smije radnika onemogućiti da iznese svoje mišljenje, mora ga pozivati na sastanke na koje se zovu svi ostali radnici, mora mu davati dovoljno informacija koje su mu potrebne za rad i slično.

Ovim nacrtom zakona uređuje se način i postupak sprečavanja zlostavljanja na radu kod svih poslodavaca u Republici Srpskoj, bez obzira na karakter vlasništva i oblik organizovanja, u organima republičke uprave i lokalne samouprave i kod poslodavaca kada angažuju rad lica van radnog odnosa.

Mi smo prvi poslije Srbije koji smo krenuli sa donošenjem ovog zakona. Ranije je jedan dio mobinga na poslu bio uređen Zakonom o radu, ali mnogo toga bilo je nedorečeno“, kazala je Odžakovićeva.
Ona je objasnila da je oko 25 odsto radnika koji su učestvovali u anketi Sindikata izjavilo da svakodnevno trpi neki pritisak na poslu koji vrši šef.

Mi smo na osnovu tih odgovora radnika uvrstili neke stavke u ovaj zakon“, kazala je Odžakovićeva.

Poslodavac koji bude prekršio odredbe zakona biće kažjen novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 9.000 maraka.

Nezavisne/Informer.ba