Region Udarno Vijesti

RTS se izvinio građanima Srbije i susjedima zbog načina izvještavanja devedesetih godina

Upravni odbor Radio-televizije Srbije /UO RTS/ uputio je danas izvinjenje građanima Srbije i susjednih država koji su devedesetih godina u programu ove medijske kuće bili predmet uvreda i kleveta.

Novi UO RTS saopštio je danas da je na svojoj prvoj sjednici, donoseći odluku da se obrati javnosti sa programskim načelima i vrijednostima koje će zastupati tokom petogodišnjeg mandata, osjetio i “potrebu da se odredi prema društvenoj i političkoj ulozi” ove medijske kuće tokom devedesetih godina.

UO RTS je konstatovao “sa žaljenjem”, da je program Radio-televizije Beograd (RTB) i RTS-a bio gotovo neprestano i grubo zloupotrebljavan tokom devedesetih u svrhu diskreditovanja političke opozicije i njenih vodećih ličnosti, kao dio propagande tadašnjeg nedemokratskog režima”.

Navodi se da su RTB i RTS “više puta svojim prilozima povrijedili osjećanja, moralni integritet i dostojanstvo građana Srbije, humanističkih intelektualaca, pripadnika opozicije, kritički usmjerenih novinara, pojedinih manjina, vjerskih zajednica i susjednih naroda i država”.

U saopštenju se ističe da će UO RTS ubuduće nastojati da se kroz televizijske i radijske programe javnog servisa dosljedno porovode načela iz Ustava Srbije o vladavini prava, socijalnoj pravdi, građanskoj demokratiji, ljudskim i manjinskim pravima i drugom.

Članovi UO su posebno riješeni da se založe za unapređenje razumijevanja i prihvatanja različitosti, širenje tolerancije i dijaloga i za davanje prostora posebnim društvenim grupama u programima RTS-a.

Kako se navodi, UO će biti posvećen i ulozi u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i svih nacionalnih manjina i etničkih grupa u Srbiji, a zalagaće se i za unapređenje obrazovnog, kulturnog i naučnog programa RTS-a.

Savjet RRA izabrao je u aprilu novi Upravni odbor Radio-televizije Srbije koji čine Đorđe Vozarević (novinar), Milica Kuburović (novinar), Predrag Marković (istoričar), Slobodan Marković (profesor Univerziteta), Milan Nikolić (sociolog), Zoran Popović (profesor Univerziteta), akademik Vojislav Stanovčić (profesor Univerziteta u penziji), Dušan Stokanović (ekonomista), Žarko Trebješanin (profesor Univerziteta).

 

Srna/Informer.ba