BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Do ručne bombe za samo pet KM

Ručna bomba “kašikara” se na crnom tržištu u Sarajevu može kupiti za pet KM, pa ne čudi što su česte eksplozije na gradskim ulicama, potvrdio je sagovornik “Nezavisnih” iz policije.

“Nažalost, oružja, posebno bombi, ima mnogo na ulicama. Oni kojima bombe trebaju i koji ih bacaju znaju gdje ih mogu kupiti za sitne pare”, kazao je sagovornik “Nezavisnih”.

Prema zvaničnim podacima iz policije, u prvih šest mjeseci ove godine u Sarajevu je zabilježeno 13 slučajeva aktiviranja eksplozivnih naprava, a u većini slučajeva su to bile ručne bombe.

“Imamo procenat rasvijetljenosti od oko 80 odsto. Razlog što su česta bacabnja bombi je što se do njih dolazi lako. Znamo da mnogi ljudi imaju u kući iz rata zaostalog oružja i onda, umjesto da to predaju policiji kada žele da ga se riješe, oni daju trećim licima. Tačne cijene oružja i bombi na crnom tržištu nemamo, ali je vrlo moguće da nije teško doći do oružja”, kazao je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

Istakao je da je i ove godine u toku akcija “Žetva”, u kojoj građani policiji mogu nekažnjeno ostaviti oružje zaostalo iz rata.

Berko Zečević, mašinski inžinjer i vještak balističar, ističe da su bombe u ratu bile dostupne svakome i da se nakon rata mnogo toga nije promijenilo.

“Od kilograma eksploziva, koji košta dva dolara, može se napraviti deset bombi. Na crnom tržištu, prema mojim informacijama, skupo je samo oružje koje je kriminalcima ‘kul’, poput ukrasnih pištolja i slično. Ostalo je jeftino jer ga ima mnogo. Ne čudi me da bomba košta manje od porcije ćevapa”, kazao je Zečević.

Zečević ističe da se za posjedovanje oružja izriču male kazne.

“Nažalost, ovaj problem će nas još dugo pratiti. Smiješne su kazne koje se izriču za posjedovanje oružja. To su uglavnom uslovne osude”, kazao je Zečević.

Po zakonu, kazna za nedozvoljeno držanje oružja je do tri godine zatvora.

U većini slučajeva se izriču uslovne kazne ukoliko osumnjičeni nije imao ranijih krivičnih djela. Jedino u slučajevima kada je izvršilac povratnik u vršenju krivičnih djela, izriče se veća kazna. Što se tiče ilegalne prodaje, u posljednjih nekoliko godina nije bilo slučajeva da je neko osuđen zbog prodaje oružja“, kazala je Jasmina Omićević, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

 

Informer.ba