BiH Udarno Vijesti

Rudari izlaze na ulicu, protesti pred zgradom Vlade FBiH

Rudari iz Federacije BiH (FBiH) 26. septembra održaće protest pred zgradom federalne Vlade zbog niskih plata i ugroženog standarda zaposlenih u rudnicima, a 27. septembra u rudnicima u Kaknju, Zenici i Brezi započeće generalni štrajk.

Prema odluci Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja FBiH, generalni štrajk u krugu tri ugljenokopa trajaće do ispunjenja zahtjeva, odnosno davanja garancija od poslodavca da će biti ispunjeni njihovi zahtjevi, javili su federalni mediji.

Zaposleni u rudnicima Banovići i Đurđevik, zbog posebnih okolnosti neće štrajkovati, ali će dati apsolutnu podršku rudnicima u štrajku, javili su federalni mediji.

Rudari su nezadovoljni, jer nadležne vlasti nisu usvojile obećani zakon o posebnim naknadama za rudnike, a umjesto rudnike Vlada je odlučila da subvencioniše obnovljive izvore energije – vjetrenjače i mini centrale.

U pitanje je dovedena i realizacija obećanja o izjednačavanju regresa, toplog obroka, te umanjenju bruto ličnog dohotka za 10 odsto zaposlenima u “Elektroprivredi” u korist rudara da bi se bar malo izbalansirale plate u ovoj oblasti.

 

Srna/Informer.ba