Svijet Udarno Vijesti

Rumunske vještice zarade i po pola miliona eura

Rumunska policija saopštila je da je zbog ucjene i iznude pritvorila dvije žene koje su se predstavljale kao – vještice.

Predstavnik policije Kristijan Ciočan izjavio je da su dvije žene, koje su se predstavljale kao Melisa i Vanesa, obećavale javnim ličnostima pomoć za prevazilaženje teškoća u poslu i ljubavi, i da su, uz novčanu naknadu, “skidale kletve”.

Oana Zavoranu, poznata TV voditeljka, rekla je da su “vještice” u slučaju neplaćanja prijetile klijentima da će na njih “baciti čini” ili objaviti detalje o njihovom privatnom životu. “Vještice” bi u početku klijentima naplaćivale malo, međutim, kako bi klijenti i dalje koristili njihove usluge, cijena je rasla. Ciočan je naveo da je voditeljka Zavoranu za vradžbine platila 450.000 eura u gotovini i imovini.

Da bi Oanu Zavoranu “zaštitile” od svekrve i ostale muževljeve rodbine koja je na nju “bacila kletvu”, “vještice” su koristile vudu magiju i žrtvovale životinje na grobljima i u obližnjim rijekama. Melisa i Vanesa, međutim, tvrde da im se Zavoranu sveti zato što joj je svekrva i dalje živa, iako im je tražila da na nju “bace čini koje će je ubiti”.

Bivša žena biznismena Kristi Borčea, suvlasnika fudbalskog tima Dinamo Bukurešt, takođe se pominje kao njihova žrtva. Ona, međutim, nije tu tvrdnju ni potvrdila ni osporila. Melisa i Vanesa su puštene iz pritvora jer je sud odlučio da nije potrebno da budu zadržane dok čekaju suđenje.

Veliki broj Rumuna vjeruje u vještičarenje. Mediji primjećuju da i predsjednik Trajan Basesku i njegovi pomoćnici određenih dana nose ljubičastu odjeću, da bi se, kako se pretpostavlja, “zaštitili od zla”.

Rumunija je nedavno pokušala da zakonom ograniči “vještičarenje”, a poslanik Nikola Paun, poslanik Roma, istakao je da je to neophodno i da se nazadni običaji moraju ukinuti. Najveći broj samoproklamovanih “vještica” u Rumuniji su Romkinje.

 

Nezavisne/Informer.ba