Svijet Vijesti

Rusi formiraju specijelne arktičke brigade

Ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov rekao je da će Rusija za odbranu svojih interesa na Arktiku formirati dvije vojne brigade, koje će biti stacionirane u nekom od sjevernih ruskih gradova.

Prema riječima Serdjukova, Generalštab već razrađuje plan za formiranje brigada, koje će najvjerovatnije biti smještene u gradovima Murmansku ili Arhangelsku, javlja BBC, pozivajući se na ruske novinske agencije.

Serdjukov je rekao da je Rusija prostudirala slično iskustvo odnosno specijalne arktičke trupe Finske, Norveške i Švedske.

Generalštab trenutno radi na formiranju dvije vojne jedinice“, rekao je Serdjukov novinskoj agenciji Itar-tass.

On je dodao da ministarstvo odbrane još uvijek razrađuje detalje, kao što je tačan broj vojnika, tip naoružanja i baze, ali brigade će sigurno brojati nekoliko hiljada vojnika.

Ova najava je uslijedila nekoliko dana nakon što je premijer Vladimir Putin saopštio da će Rusija proširiti svoje prisustvo na Sjevernom polu, bogatom naftom i gasom i da će snažno i čvrsto braniti svoje interese u regionu.

On je u isto vrijeme obećao da će se voditi računa o ekologiji regiona.

Ruski premijer je rekao da je Rusija otvorena za dijalog sa “susjedima u Arktičkom regionu“, ali da će svoje geopolitičke interese braniti čvrsto i dosljedno, prenosi RIA Novosti.

Vjeruje se da se ipod površine Arktičkog okeana kriju značajne neiskorištene rezerve gasa i nafte.

Prema Konvenciji UN, sve priobalne države imaju pravo na istraživanje i korišćenje prirodnih resursa na kontinentalnom pragu Arktika, koji je nastavak teritorije tih zemalja. Međutim, komisija UN je odbila zahtjev Rusije za korišćenje te zemlje, zbog nedovoljnih informacija.

Ako Rusija dokaže da su podvodni arktički grebeni Lomonosov i Mendeljejev, koji se pružaju do Grenlanda, nastavak kontinentalnog praga Rusije, dobiće pravo na dodatnih 1,2 miliona kvadratnih kilometara površine na Arktiku, kao i na korišćenje ogromnih rezervi nafte i gasa na teritoriji između Čuhotke, Murmanska i Sjevernog Pola.

Očekuje se da će detaljniji zahtjev za arktički prag Rusija napraviti krajem 2013. godine.

 

Srna/Informer.ba