Region Udarno Vijesti

Rusi katastarski posjeduju 40% Crne Gore?

Prema navodima ruskog lista Nova gazeta, koji je “imao uvid u crnogorske katastarske knjige, oko 40 procenata Crne Gore pripada Rusima“.

Kako prenose crnogorske Vijesti, Nova gazeta je u saradnji sa Centrom za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala, međunarodne organizacije koja okuplja novinare istraživače istočne Evrope, započela projekat traženja nekretnina činovnika poslanika, moćnika i biznismena koji su bliski vlastima u primorskim zemljama.

Gazeta piše da je Crna Gora označena kao „rusko VIP odmaralište“ i da se nakon letimičnog uvida u katastarske knjige dobija osjećaj da pola Crne Gore pripada Rusima.

„Većinu vlasnika vila i stanova tek treba da identifikujemo (o njima ćemo pisati u narednim projektima) a sada prva epizoda’‘ – pišu poznate ruske novine, čiji su tekst crnogorske Vijesti prenijele u cjelosti.

„Crna Gora je odavno jedna od najpopularnijih destinacija za građane Rusije: ovdje zemlju i stan može da kupi i pripadnik establišmenta i obični građanin. Cijene su takođe potpuno demokratske, zbog toga je i velika potražnja za kvadratnim metrima, a oni najbolji su odavno pokupovani, i to u najvećem broju od građana Rusije“, kazao je Andrej Sazonov, direktor Mont Estates, agencije za nekretnine koja je specijalizovana za Crnu Goru.
List piše da stanovnici crnogorskih primorskih gradova i ne znaju ko su njihove ruske komšije.

„Novljani vjerovatno nisu svjesni da u njihovom gradu kuću ima važan političar iz Saratovske oblasti i poslanik Putinove ‘Jedinstvene Rusije’ kao i čelnik pravnog odjeljenja ruskog Ministarstva finansija.“

Budvu su birali političari, a crnogorsku prijestonicu turizma odabrala je, izgleda (podudara se i njeno ime i ime njenog muža kao suvlasnika stana u Budvi)  i zamjenica predsjedavajućeg Državne dume, Ljubov Sliska, kao i porodica državnog inspektora za energetiku.

U Petrovcu je stan kupio član uprave Moskve zadužen za nabavke, dok se u Krašićima kod Tivta osamio jedan od rukovodilaca izgradnje obilaznice oko Sankt Petersburga.

Interesantan primjer, naveden iz katastra, je da je vlasnik čak 57,7 hiljada kvadrata zemljišta u opštini Herceg Novi kompanija M.V.E.  Adriatica, osnovana 2009. godine, registrovana u Budvi, a čiji su osnivači građani Rusije, Jevgenij i Stanislav Šljičkov.

To su imena koja se podudaraju sa imenima političara  koja su poznata u saratovskoj oblasti. Jevgenij je poslanik Saratovske dume, član komiteta za budžet, i za ekonomsku politiku, imovinu i zemljište, sekretar stranke „Jedinstvena Rusija“. Stanislav je sin Jevgenijev, član iste partije kao otac, i poslanik Engeljskog opštinskog rejona Saratovske oblasti.

Informer.ba