Svijet Vijesti

Rusia obilježava 70 godišnjicu invanzije nacističke Njemačke

Rusija je u srijedu obilježila 70. godišnjicu napada nacističke Njemačke na Sovjetski savez koji je iznenadio Staljina i izazvao ogromne gubitke za zemlju.

U Rusiji i drugim bivšim sovjetskim republikama pravi početak Drugog svjetskog rata je 22. juni 1941. godine, kada je Wermacht otvorio istočni front, koji će postati pozornica operacija kopnenog rata u Evropi.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je položio vijenac na Grob neznanog junaka u Moskvi, dok su građani zapalili svijeće u cijeloj zemlji kako bi odali počast ratnim žrtvama.

Više od 26 miliona sovjetskih građana, civila i vojnika, izgubilo je život između 1941. i 1945. godine, prema zvaničnom izvještaju ruskog ministarstva odbrane.

Rusko društvo se već nekoliko godina stidljivo pita o Staljinovoj kontroverznoj ulozi u tom ratu, iako mnogi Rusi još smatraju sovjetskog diktatora ratnim pobjednikom. Prema zapadnim historičarima, Staljin, koji je dvije godine ranije bio supervizor potpisivanja sporazuma s Njemačkom o nenapadanju, bio je ubijeđen da Hitlerove snage neće napasti Sovjetski savez.

Poslije nacističke inavzije, Staljin se u šoku povukao na svoju daču i prepustio svom ministru vanjskih poslova Vjačeslavu Molotovu da se obrati sovjetskom narodu 22. juna. On sam će govoriti na radiju 3. jula.

Molotovljevo obraćanje je jedna od najvećih enigmi prvog dana rata. Zašto to nije učinio Staljin, lider, šef vlade i države”, piše popularni dnevni list Moskovski Komsomolets.

Tags