Svijet Vijesti

Rusija: Hakeri napali sajtove nezavisnih medija

Više internet stranica nezavisnih ruskih medija danas su napali hakeri, a rukovodstvio tih medija smatra da je to povezano sa izvještavanjem o toku današnjih parlamentarnih izbora, prije svega zbog objavljivanja kršenja izbornih pravila.

Riječ je o sajtovima Eho Moskvi, izdanja New Times, Komersant, Boljšoj gorod, kao i portala Slon, koji su nedostupni.

“Napad na sajt bio je izvršen rano jutros i na nevladinu organizaciju Golos (koja se bavi monitoringom izbora). Savršeno je jasno da je to zbog današnjih izbora. Odgovorni za visoke rezultate vladajuće Jedinstvene rezultate ne žele da se zna na koji način će doći do visokih procenata”, izjavio je Ilja Barabanov, urednik New Timesa.

Filip Dzjadko, glavni urednik Boljšova goroda, takođe je povezao napad hakera sa izborima.

“Pažljivo pratimo šta se dešava u zemlji. Svakom čovjeku koji pažljivo posmatra je jasno da se vrši beskonačan broj kršenja izbornih pravila. A vlast je toliko dezorjentisana i uplašena da ne zna šta da radi, pa ruši sajtove koji saopštavaju objektivnu informaciju”, kaže on.

Aleksej Venediktov, glavni urednik uticajnog Eha Moskve, napisao je na svom blogu da sajt tog radija nije u funkciji od jutra.

“Mislim da je pokušaj sprečavanja objavljivanja informacije o izborima i nastavak kompanije protiv Golosa, nevladine organizacije koja se prati monitoringom izbora”, rekao je Venediktov.

Svi ovi sajtovi imali su kao linkove Golos, odnosno “Kartu kršenja izbornih pravila”, gdje su građani mogli da ostavljaju saopštenja o nepravilnostima na teritoriji cijele zemlje.

Moskovski sud kaznio je Golos sa 1.000 dolara zbog kršenja zakona o medijima u petak, a u noći između petka i subote izvršnoj direktorki te organizacije na aerodromu Šeremetjevo oduzet je kompjuter, uz obrazloženje da u njemu mogu biti programi opasni po bezbjednost Rusije, prenosi Beta.

Golos je, međutim, nastavio da prenosi saopštenja građana o kršenjima izbornih pravila na Facebooku.

 

Informer.ba