Svijet Vijesti

Rusija: Radnim mjestima protiv islamista

Rusija mora da otvori nova radna mjesta na sjevernom Kavkazu kako bi pomogla i spriječila mlade ljude da se pridruže islamistima što bi stvorilo novo nasilje, izjavio je izaslanik Kremlja u ovom regionu Aleksandar Kloponjin.

Objašnjavajući zaokret politike Moskve, dok se Rusija priprema da bude domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju Kloponjin je rekao da se Moskva više ne može boriti sa gerilcima samo silom, rekavši da je prioritet regiona razvoj.

Mi možemo u nedogled ubijati bandite, ali moramo da stvorimo ekonomsku platformu koja će spriječiti bujanje redova gerilaca“, rekao je Kloponjin, bivši biznismen i regionalni guverner, koga je na tu funkciju postavio predsjednik Dmitri Medvedev.

On je u izjavi za Rojters pred početak Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu dodao da ako Rusija ne otvori radna mjesta tenzije će se nastaviti. “U tom slučaju ni bog ne može garantovati da više neće biti napada“, rekao je on.

Kloponjin je dodao da je prosječna starost gerilaca, koji traže osnivanje islamske države i koji organizuju bombaške napade u Moskvi, oko 18 godina.

Neki imaju samo 14 godina. To su Robin Hudovi koji su izgubili put. Problem se ne može riješiti samo vojnom intervencijom“, rekao je Kloponjin, dodajući da ako se želi stabilnost na Kavkazu militanti se moraju ubijati, ali se mladima mora dati šansa da zarade svoje hljeb.

On je dodao da Rusija uči od Turske i njenog odnosa prema kurdskim teritorijama, gdje je stvorila industrijske parkove kao i državno-privatna partnerstva u regionu.

Kloponjin je dodao da će oko 1,93 milijarde dolara od ukupno 16, koliko on traži, doći od države, a ostatak od drugih investitora.

On je priznao da su rizici veliki i da su ulaganja u sjeverni Kavkaz “zastrašujuća” zbog korupcije, nasilja i administrativnih prepreka, ali je dodao da je vlada spremna da garantujeza 70 odsto investicija.

Mi moramo uzeti investitore za ruku, kao ženu, i pomoći im da ispune ove projekte, natjerati ih da se osjećaju bezbjednim“, rekao je Kloponjin.

Opasnost od nasilja predstavlja veliku zabrinutost za strane investitore u Rusiji, ali je Kloponjin pokušao da ubijedi biznismene da podrže plan ulaganja 16 milijardi dolara u gradnju lanca skijaških centara na Kavkazu.

Prema ugovoru potpisanom u petak o zajedničkom francusko-ruskom projektu Francuska će obezbjediti 1,2 milijarde dolara, većinom za ski liftove, a Rusija će investirati 400 miliona evra u infrastrukturu.

Rusija ima skijaške oblasti oko planine Elbrus i na zapadnom dijelu sjevernog Kavkaza, ali većina infrastukture je zastarjela i mali broj stranih posjetilaca dolazi.

 

Srna/Informer.ba