Svijet Udarno Vijesti

Rusija rasporedila ratne brodove u vodama Sirije

Rusija je rasporedila svoje ratne brodove u vodama Sirije, u kojoj već više od sedam mjeseci traje pobuna protiv predsednika Bašara el Asada. Taj potez protumačen je kao korak Moskve u sprečavanju još jedne „humanitarne misije“ NATO.

U Siriji hiljade ljudi mjesecima protestuje protiv El Asada, koji je na vlasti deset godina, a na mijestu predsjednika države naslijedio je svog oca Hafeza, koji je tom zemljom vladao 29 godina. Vojska se ne libi da tenkovima rasteruje demonstrante i da puca. Za sedam mjeseci ubijeno je više od 2.000 civila, a uhapšene su stotine ljudi. Tačan broj mrtvih i uhapšenih nije poznat, budući da novinarima nije dozvoljen ulazak u zemlju. Pre nekoliko dana dezertirale su desetine vojnika i napale nekoliko vojnih objekata u okolini Damaska.

Rusija smatra da u Siriji počinje građanski rat. To je prije nekoliko dana rekao ruski ministar spoljnih poslova Lavrov.
Portparol Stejt departmenta Mark Toner smatra da to nije tačno.
Verujemo da Asadov režim sprovodi kampanju nasilja, zastrašivanja i represije protiv nevinih demonstranata ” rekao je Toner.

Slična retorika čula se prije nego što je NATO bombama iz vazduha podržao pobunjenike u Libiji, povezane sa Al Kaidom, a američki predsednik Barack Obama još je u avgustu pozvao Asada da podnese ostavku.
Vojni stručnjaci kažu da bez ruske pomoći Sirija ne bi mogla da se odbrani od napada Alijanse.

Ne vidimo nikakav čisto vojni problem za napad. Sirija nema sistem odbrane protiv zapadnog oružja. Međutim, napad na tu zemlju bio bi rizičniji nego bombardovanje Libije. To bi bila teška vojna operacija “tvrde analitičari.

 

Kurir/Informer.ba