Svijet Vijesti

Rusija razmatra izvoz nuklearne energije Njemačkoj

Rusija će razmotriti mogućnost da električnu energiju koju proizvede u nuklearnim elektranama izvozi u Njemačku, objavio je danas njemački dnevni list “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, dan nakon što je zvanični Berlin potvrdio plan gašenja svih nuklearnih postrojenja do 2022.

Zamjenik generalnog direktora ruske državne agencije za atomsku energiju “Rosatom” Kiril Komarov izjavio je u intervjuu njemačkom listu da bi Rusija, koja planira da do 2030. izgradi najmanje 28 novih nuklearki, mogla da Evropskoj uniji prodaje energiju proizvedenu u reaktorima u Kalinjingradskoj oblasti, prenio je Reuters.

Kalinjingradska oblast, koja je do 1945. pripadala Njemačkoj, ruska je enklava na zapadu, odvojena od ostatka zemlje.

U Kalinjingradskoj oblasti imamo sopstvene potrebe za strujom, ali smo također svjesni manjka energenata u baltičkim državama, Poljskoj i Njemačkoj“, rekao je Komarov.

On je dodao da je u planu da prvi nuklearni reaktor s instaliranom snagom od 1.082 megavata u toj ruskoj enklavi bude izgrađen 2016., a drugi bi trebalo da bude pušten u rad dvije godine kasnije.
Donji dom njemačkog parlamenta je jučer velikom većinom glasova usvojio prijedlog prestanka upotrebe nuklearne energije u toj zemlji, što je bila inicijativa kancelarke Angele Merkel podstaknuta katastrofom u japanskoj nuklearki “Fukushima”.

 

Informer.ba