Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Rusija stvara najjaču ratnu mornaricu na svijetu

Ruska Ratna mornarica nalazi se pred najvećim programom obnove i modernizacije od njenog nastanka, a u ruskom budžetu je za to namenjeno 4,5 triliona rubalja, odnosno oko 150 milijardi dolara.

Samo u toku ove godine je za izgradnju nuklearnih i dizel podmornica i fregata i remont i održavanje flote potrošeno preko 85 milijardi rubalja (oko 280 miliona dolara), pokazuju podaci ruskog Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane Rusije i Udružena brodogradilišna korporacija „Sevmaš” u Severodvinsku potpisali su nedavno sedam ugovora za projektovanje i izgradnju atomskih podmornica serije „Borej” i „Jasenj”, a vrijednost ovog posla iznosi 280 milijardi rubalja (oko 10 milijardi dolara).

Prilikom potpisivanja ovog ugovora, premijer Rusije Vladimir Putin je najavio opsežan plan obnove Ratne flote, bez presedana u svjetskim okvirima, prenose ruski mediji.

“Treba iz korijena da obnovimo materijalno-tehničku bazu naše Ratne mornarice. Moramo da stvorimo snažnu grupaciju pomorskih strateških nuklearnih snaga od podmornica četvrte generacije, kupimo savremene brodove i izvršimo modernizaciju i remont tehnike”, rekao je Putin.

„Sevmaš” je jedino brodogradilište u Rusiji u kojem se grade podmornice na nuklearni pogon, a do sada su isporučili 128 takvih podmornica. Prije tri godine iz ovog brodogradilišta su počele da izlaze, kako ih ruski mediji zovu, “raketne podvodne krstarice strateške namjene” iz klase “Borej”.

Ove nuklearne podmornice predstavljaju osnovu morskog nuklearnog štita Rusije. Prvo je porinut „Jurij Dolgoruki”, pa „Aleksandar Nevski”, a u toku je gradnja treće atomske podmornice klase “Borej”.

Planirano je da do 2017. godine ruska Ratna mornarica ima osam takvih podmornica, na kojima će da bude instalirano po 16 lansirnih uređaja za balističke rakete “Bulava”. Ove rakete mogu da nose od šest do 10 supersoničnih nuklearnih bojevih glava individualnog navođenja i prema analizama stručnjaka, praktično su nezaustavljive. Za sada u arsenalu SAD ne postoji protivraketna odbrana, koja bi mogla da bude efikasna protiv “Bulave”.

Rusija nije odustala ni od klašicnih dizel podmornica i do 2020. godine će da joj bude isporučeno 10 novih podmornica “četvrte klase”. Trenutno, ruska Ratna mornarica ima 20 podmornica “treće” klase, koje će sa novim, predstavljati osnov ruske pomorske moći, tamo gdje nuklearne podmornice ne mogu da operišu, u Crnom moru i Baltiku.

Što se tiče novih brodova, u “Severnom brodogradilištu” u Petrovgradu grade se četiri korvete, dve fregate i specijalni brod za vezu. Akcenat nove flote ruske mornarice će umjesto velikih krstarica i razarača biti na izgradnji manjih brodova, bržih i tehnički superiornih u odnosu na konkurenciju na Zapadu.

U izgradnji je korveta “Snalažljivi”, koja će svojim karakteristikama i borbenim osobinama prevazići slične brodove takve klase. Brod je višenamjenski, ima visoki nivo automatizacije i građen je “stelt” tehnologijom, što mu obezbjeđuje relativnu nevidljivost. Brod će da posjeduje ofanzivno raketno naoružanje i torpeda, kao i helikopter za borbu protiv podmornica. Nova tehnologija primjenjena pri gradnji trupa omogućiće mu da za 25 odsto smanji otpor vode pri kretanju brzinom oko 30 čvorova.

Trenutno, ruska Ratna mornarica ima jedan nosač aviona “Admiral Kuznjecov”, koji će slijedeće godine biti van funkcije, jer će biti odveden na remont.

Mada grandioznim planom obnove ruske mornarice nije predviđena gradnja još nekog nosača aviona, priprema projekta je već započela. Prema nekim najavama, 2018. godine bi trebalo da bude završen projekat novog “super-nosača aviona”, sa čijom izgradnjom bi trebalo da se počne 2020. godine, prenosi Tanjug.

Paralelno sa ovim projektom, Rusija planira i koji će avion da bude osnova njenih mornaričkih jedinica. Pretpostavlja se da će to da bude Su-47 Berkut – projekat ruskog perspektivnog palubnog lovačkog aviona.

 

Informer.ba