Svijet Udarno Vijesti

Ruski avion sa 47 putnika se srušio jer je navigator bio pijan

Navigator aviona “Tupoljev-134” koji se srušio u junu ove godine u Republici Kareliji kada je poginulo 47 putnika i članova posade, bio je u alkoholisanom stanju, izjavio je danas predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin.

“Već je pouzdano poznato da je navigator bio u alkoholisanom stanju“, rekao je Markin u emisiji „Specijalni izvještač“, čiji je dio prikazan u sinoćnjim „Vijestima nedjelje“ na TV kanalu “Rusija“, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ruske agencije izvještavaju, pozivajući se na saopštenje Međudržavnog vazduhoplovnog komiteta (MAK), da je uzrok avionske nesreće kod aerodroma Petrozavodsk spuštanje letjelice ispod minimalne bezbjedne visine kada se ne vide orijentiri na kopnu i nedonošenje odluke da se ide na drugi krug, što je dovelo do sudara sa drvećem.

Komitet je, takođe, naveo da je navigator upravljao „pripit, što je bio jedan od faktora koji je doprinio nesreći“, prenosi Tanjug.

Kao još jedan faktor navedena je nezadovoljavajuća saradnja članova posade pri slijetanju.

Komisija MAK, koja je danas završila istragu o nesreći, konstatovala je između ostalog i da je bila pogrešna prognoza vremena i prognoza slijetanja po visini donje granice oblaka, o vidljivosti i magli, kao i meteorološki podaci sa aerodroma Petrozavodsk dati posadi 30 i 10 minuta prije slijetanja.

U avionu kompanije „Ruser“ koji je letio od Moskve, u noći 20. na 21. jun nalazila su se 43 putnika i devet članova posade, 44 je poginulo na mjestu a troje je naknadno podleglo povredama, dok je petoro zadobilo teške povrede, podsjećaju agencije.

 

Informer.ba