Ekonomija Vijesti

Ruski bogataši prebacuju novac u Evropu

Imućne ruske biznismene sve više privlači aktiva u Evropi, a posebno nekretnine, koje se više cijene od gotovine, objavio je njujorški dnevnik Wall Street Journal.

List ocjenjuje da ruski bogataši prebacuju novac u Evropu jer su zabrinuti zbog sporog ekonomskog oporavka i neizvjesne političke situacije u vrijeme predstojećih izbora.

Samo 12  bogatih biznismena čuva značajan dio svoje ušteđevine u rubljama, ali se 2009. godine tri puta smanjio broj onih koji su ruskoj nacionalnoj valuti povjerili svoju imovinu, navodi se u zajedničkoj anketi  švicarske komercijalne banke UBS AG i Campden Media među preduzetnicima koji ostvaruju promet od 100 miliona dolara godišnje i s ličnim bogatstvom većim od 50 miliona dolara.

Dok je prije tri godine dvije petine anketiranih u ruskoj valuti vidjelo “sigurnu luku“, do 2011. godine ovaj broj se smanjio na svega pet posto. Zabrinutost najčešće izaziva položaj rublje, inflacija i stanje u ruskim bankama.

Nekretnine a ne gotovina sve češće je najsigurnija aktiva”, smatra izvršni direktor Campden Media Dominic Samuelson.

Najpopularnija među ruskim biznismenima je i dalje kupovina nekretnina na jugu Francuske i u Londonu, kaže  Greg Robinson iz UBS-a.

London je među Rusima popularan ne samo zbog svojih obrazovnih mogućnosti već i zbog osjećanja lične sigurnosti, ističu autori istraživanja.

Kako ne bi izazvali sumnju i kako bi sačuvali tajnost ankete, stručnjaci UBS-a nisu postavljali pitanja o političkim motivima prebacivanja sredstava u inostranstvo. Ekonomisti i drugi stručnjaci međutim smatraju da je odliv kapitala iz Rusije počeo kad je predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev sklonio s mjesta gradonačelnika Moskve Jurija Luškova, prenosi ruski poslovni dnevnik RBC Daily.

Eksperti sem toga ukazuju na neizvjesnost u predstojećim izborima. Za sada ni Medvedev ni premijer Vladimir Putin nisu objavili svoju odluku o kandidaturi.

 

Fena/Informer.ba