Svijet Vijesti

S.Koreja i Iran zajedno rade na razvijanju nukelearnog oružja

Sjeverna Koreja i Iran zajednički su radili na gradnji projektila sposobnog da nosi nuklearnu bojevu glavu saopšteno je danas iz britanske istraživačke organizacije “Međunarodni institut za strateške srudije (IISS)”.

U izvještaju IISS navodi se da sjevernokorejske program za naoružanje sada koristi tehnologiju dobijenu od Irana.

Prema IISS, Pjongjang sada šalje tehnologiju Iranu za program obogaćenja uranijuma što će Teheranu omogućiti da poveća učinak.

Analitičari navode da je otkriće ovih podataka uznemirujuća eskalacija u trci za nuklearnim naoružanje, ove dvije države za koje se smatra da su najveća prijetnja po globalnu sigurnost.

Stručnjak IISS za zabranu širenja nuklearnog naoružanja Mark Ficpatrik smatra da u poređenju sa Iranom Sjeverna Koreja posjeduje napredniju tehnologiju za proizvodnju atomske opreme.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Koreja može da proizvede veoma ojačani čelik, što Iran nije u stanju. Teheran se umjesto tog čelika oslanja na materijale od ugljeničnih vlakana koji su manje pouzdani.

Prodaja sjevernokorejskih nuklearnih materijala Iranu do sada je išla samo u jednom smjeru ali sada je to dvosmjerno. Sjeverna Koreja je možda sama sebi dovoljna u svom programu za obogaćenje uranijuma i ima oblasti u kojima Iran ne može sam da proizvede potrebnu opremu dok Pjongjang ima taj kapacitet”, rekao je Ficpatrik, prenosi britanski dnevnik “Deily telegraf”.

Sjevernokorejska tehnologija za nuklearno naoružanje je najveći izvor zarade u inostranstvu za komunistički režimu i ova zemlja je najnoviju opremu prodala Iranu, Siriji, Mjanmaru i Libiji.

Ficpatrik je naglasio da Sjeverna Koreja ne samo da je razvila skoro pun arsenal naoružanja za masovno uništenje već je voljna i da ih proda kao i projekile i konvencionalno naoružanje potencijalnim kupcima.

U izvještaju se navodi i da sve ukazuje na to da je Iran u stanju da razvije sofisticiranije verzije sjevernokorejskih dalekometnih projektila “no-dong”.

 

Srna/Informer.ba