BiH Izdvojeno Vijesti

Sabor Islamske zajednice u BiH prihvatio tursku inicijativu

Sabor Islamske zajednice u BiH prihvatio je tekst sporazuma o obnavljanju jedinstva Islamske zajednice na teritoriji Srbije i sada preostaje da ga Srbija prihvati kao jedino moguće rješenje, rekao je poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Cerić je zahvalio Islamskoj zajednici Turske što se uključila u rješavanje pitanja u obnavljanju jedinstva Islamske zajednice u Sandžaku i rekao da očekuje “da će Beograd shvatiti ozbiljno i dobronamjerno tursku inicijativu i da će ona osigurati stabilnost ne samo Srbije već i regiona”.

Predsjednik Sabora Safet Softić izjavio je za “Dnevni avaz” da je na jučerašnjem zasjedanju usvojen zaključak u kojem se zvanično podržavaju aktivnosti Islamske zajednice, te dodao da Sabor očekuje da će Turska, koja je praktično medijator sporazuma o obnavljanju Islamske zajednice u Srbiji, sa vlastima u Beogradu konačno dovesti do potpisivanja sporazuma.

Poglavar Islamske zajednice u Srbiji sandžački muftija Muamer Zukorlić, koji je prisustvovao Saboru, podržao je inicijativu za obnavljanje Islamske zajednice u Srbiji, ocijenivši veoma važnom podršku Sabora Islamske zajednice u BiH prijedlogu sporazuma o vraćanju jedinstva Islamske zajednice u Srbiji u javnosti poznatom kao “Turska inicijativa”.

Inicijativu o objedinjavanju Islamske zajednice i jedinstvu muslimana u Srbiji pokrenuo je Dijanet Turske. Sporazum predviđa ukidanje Rijaseta Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu Adem Zilkić. Predviđeno je i da Zilkić i muftija Muamer Zukorlić odstupe sa sadašnjih funkcija, uz obavezu da se neće kandidovati na izborima koji bi za vrhovnog poglavara trebalo da budu raspisani do kraja godine.

Na inicijativu Turske, sporazum je utanačen na relaciji Ankara, Sarajevo, Beograd s tim što su srpsku stranu neformalno predstavljali ministri Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić.

Poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić svoj potpis na dokumentu o ponovnom jedinstvu muslimana u Srbiji uslovljava ravnopravnim tretmanom Islamske zajednice na čijem čelu se do sada nalazio. “Islamsku zajednicu sada ujedinjuju oni koji su je prije četiri godine cijepali, mislim na političare iz Novog Pazara i Sarajeva. O tim pregovorima sam čuo, ali u njih do sada nisam bio uključen”, rekao je ranije Zilkić.

 

Srna/Informer.ba