Svijet Udarno Vijesti

SAD: Agonija se nastavlja, četiri dana do bankrota

Predstavnički  dom američkog Kongresa prihvatio je prijedlog republikanaca da se prag zaduženosti kratkoročno poveća za 900 milijardi dolara. No taj plan je odmah zatim odbio Senat, u kojem većinu imaju demokrati koji traže puno veći prag zaduživanja i veće proračunske rezove. Ukratko rečeno, američki cirkus se nastavlja , a Kongresu preostaju samo četiri dana za dogovor kako bi se izbjegao praktični bankrot najveće svjetske ekonomije.

Senat ekspresno odbio Boehnerov plan

Plan kojeg je predložio predsjedatelj Predstavničkog doma, republikanac John Boehner, prihvaćen je jučer navečer s 218 glasova za i 210 protiv. Njegov plan predviđa da se deficit u idućih deset godina smanji za 917 milijardi dolara.

Međutim, Senat je odmah odbio plan republikanca s 59 glasova prema 41. Demokrati traže puno veće smanjenje deficita, ali i veće podizanje sadašnje granice zaduživanja od 14.3 bilijuna dolara. Konkretno zagovaraju plan vođe demokrata Harryja Reida, koji je odmah nakon glasovanja o Boehnerovom planu počeo pripreme za novo glasovanje ovog vikenda, kako bi Senat prihvatio tekst njegovog prijedloga.

Slijedi revanšizam kao logičan nastavak ovog političkog teatra

Da je uistinu riječ o prvoklasnom političkom cirkusu pokazuje i potez Zastupničkog doma koji je za danas zakazao glasovanje o Reidovom prijedlogu – prije nego li ga je Senat uopće uzeo u razmatranje. Evidentno je kako je riječ o političkom revanšizmu zbog odbijanja Boehnerovog plana u Senatu, te je prilično izgledno da neće odobriti Reidov plan.

A upravo je njegov plan bio najbliži onome što se može smatrati kompromisom, jer je u sebi inkorporirao mnoge zahtjeve republikanaca. Krucijalna je  razlika to što Reid predviđa rezove od preko 2 bilijuna dolara u sljedećih deset godina, uz veće trenutno povećanje limita zaduživanja kako bi se izbjegla mogućnost da se ista situacija ponovi za nekoliko mjeseci.

Obama će na kraju morati pristati na sve?

Predsjednik Barack Obama opet je pozvao Kongres na kompromis uz tvrdnju kako vremena više nema. U televizijskom obraćanju pozvao Amerikance da pritisnu svoje zastupnike u Kongresu kako bi ti ljudi pronašli brz odgovor na aktualnu krizu. Iako je otvoreno izrazio mišljenje da Boehnerov plan ne nudi nikakva rješenja, jer samo kratkotrajno odgađa problem, Obama bi, s obzirom da je rok sve bliže, na koncu ipak mogao pristati na njega i privoljeti demokratske senatore da ga podrže. Sigurno je to da ne bi želio biti prvi predsjednik SAD-a kojemu je zemlja bankrotirala, a teško je za očekivati da će utjecajni članovi pokreta Tea Party u Zastupničkom domu podržati plan demokrata Reida, jer njihov glavni cilj i jest diskreditacija Obame na sljedećim izborima.

 

Index.hr/Informer.ba