Svijet Vijesti

SAD: U finansijskom kolapsu ipak finasiraju izraelski raketni sistem

Dobri odnosi SAD-a i Izraela potvrđeni su i jučer u telefonskom razgovoru između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američkog predsjednika Baracka Obame. “Dvojac se međusobno konsultovao o regionalnim problemima i trudu koji se ulaže da se uspostavi mir na Bliskom istoku“, stoji u izjavi Bijele kuće.

Najzanimljiviji dio razgovora je onaj u kojem Netanyahu iskazuje zahvalnost za američku podršku izraelskoj sigurnosti, a posebno se to odnosi na financijsku pomoć za uspostavu Iron Dome raketnog sistema. Obojica su se složili kako će i dalje usko surađivati kako bi se obračunali sa zajedničkim sigurnosnim izazovima, prenosi Bijela kuća.

U utorak je američki ambasador u Izraelu Dan Shapiro kazao kako je uvjeren da će,uprkos nepovoljnoj ekonomskoj klimi u SAD-u, Washington ostati posvećen financijskom ulaganju u izraelski sigurnosni sistem, piše Jerusalem Post. Istaknuo je kako je američka podrška za Izrael bila neupitna i u teškim vremenima pa će tako biti i u ovoj situaciji. “Predsjednik Obama i Kongres su ujedinjeni da osiguraju puni iznos godišnjeg paketa financijske pomoći za izraelski vojni sistem, kao i dodatnih 200 milijona dolara za Iron Dome program. Uvjeren sam da ćemo i dalje ostati posvećeni našim obvezama“, kazao je Shapiro.

 

Index.hr/Informer.ba