Svijet Vijesti

SAD formalno priznale legitimnost libijskih pobunjenika

SAD su danas formalno priznale libijske pobunjenike kao legitimnu vlast u Libiji, što je važan diplomatski korak koji bi mogao da dovede do deblokiranja nekoliko milijardi dolara zamrznutih libijskih fondova.

Američki državni sekretar Hilary Clinton objavila je ovu odluku Vašingtona na konferenciji u Istambulu.

Na ovom sastanku kontakt grupe za Libiju utvrđena je i mapa puta prema kojoj pukovnik Moamer Gadafi treba da se povuče sa vlasti. Takođe je dogovoreno da se tranzicija Libije u demokratiju izvrši pod vladavinom pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog savjeta.

“Dok ne budu postojali organi privremene uprave, SAD će priznavati Nacionalni prelazni savjet kao legitimno upravno tijelo u Libiji i sarađivaće sa njim na toj osnovi“, rekla je Klintonova.

Više od 30 zemalja objavilo je da Gadafi za njih više nije legitiman predstavnik Libije.

Stotine miliona dolara ranije je izdvojeno za specijalne finansijske mehanizme koji bi trebalo da pomognu novim libijskim vlastima, ali novac nije mogao da bude upotrijebljen zbog sankcija UN i činjenice da pobunjenici do sada nisu imali međunarodno priznanje.

Italijanski ministar spoljnih poslova Francko Frattini rekao je novinarima na marginama samita u Istambulu da je “kompletna kontakt grupa za Libiju odlučila da prizna Nacionalni prelazni savjet kao legitimnu vlast u Libiji“.

U međunarodnim krugovima postoji sumnja da li će nova libijska vlast odražavati sve slojeve libijskog društva, aHuman Rights Watchje pozvao kontakt grupu da izvrši pritisak na opoziciju kako bi osigurala zaštitu civila u područjima koja su pod kontrolom pobunjenika.

 

Srna/Informer.ba