Izdvojeno Politika Vijesti

SAD očekuju da u četvrtak bude postignut dogovor o vlasti

Ambasador SAD u BiH Patrick Moon izjavio je danas u Mostaru da je važno da politički lideri u četvrtak postignu konačan dogovor o formiranju vlasti.

”Vrijeme je da bude formiran Savjet ministara i da ta vlada bude funkcionalna”, rekao je Moon, koji se danas sastao sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i zamjenikom predsjednika HDZ-a 1990. Martinom Ragužem. Tim sastancima je prisustvovao i ambasador SAD u Hrvatskoj James Foley.

Moon je naglasio da je vrlo važno i postizanje dogovora o preostalim pitanjima bitnim na putu prema EU i NATO-u, odnosno o državnoj imovini, popisu stanovništva i odluci Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ”Sejdić-Finci”.

Američki ambasador je rekao da je danas razgovarano i o reformi Ustava FBiH. “Akcenat je bio na ukidanju viška institucija, da se vlast učini efikasnijom i jeftinijom i da se riješe pitanja koja tište Hrvate da bi se oni osjećali komotnije u FBiH”, rekao je američki ambasador.

On je istakao da su svi bošnjački i hrvatski politički lideri sa kojima je razgovarao snažno podržali reformu FBiH i izrazio nadu da će javna debata o ovome biti nastavljena i da će biti predstavljene nove ideje.

Prema riječima Moona, SAD nemaju konkretan prijedlog kada je riječ o ovim reformama.

Moon je ponovio stav Amerike da stvaranja trećeg entiteta ne bi bio korak naprijed, već korak nazad za BiH.

”Od početka smo jasni po tom pitanju i to sam više puta govorio. SAD smatraju da postoje brojna rješenja kada je riječ o reformi Ustava FBiH kojima bi se zaštitila prava Hrvata u tom entitetu. Vrijeme je da se ide naprijed, a ne unazad’‘, zaključio je Moon.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić pozvao je vodeće političke lidere da ponovo pokušaju postići dogovor o formiranju Savjeta ministara BiH i provođenju reformskih zakona.

On je ocijenio da je nakon zajedničkih sastanaka u Mostaru, Sarajevu i Brčkom i pojedinačnih susreta došlo do određenog napretka, zbog čega vjeruje da je došlo vrijeme za novi zajednički sastanak.

U Sarajevu će u četvrtak, 17. novembra, biti održan sastanak lidera ključnih stranaka u BiH na kome će ponovo pokušati da postignu dogovor o formiranju Savjeta ministara.

 

Srna/Informer.ba