Svijet Udarno Vijesti

SAD planiraju povećanje vojne efektive u regionu Zaliva

SAD planiraju da pojačaju vojno prisustvo u Zalivu nakon povlačenja trupa iz Iraka, piše danas “New York Times”.

List podsjeća da je predsjednik Barack Obama 21. oktobra odlučio da povuče sve vojnike iz Iraka do kraja godine, ali da su američki vojni oficiri i diplomate zabrinute da bi povlačenje izazvalo nestabilnost u regionu.

Obama i njegovi savjetnici za bezbjednost žele da uvjere saveznike i odgovore kritičarima, uključujući mnoge republikance, da se SAD neće odreći svojih obaveza u Persijskom zalivu i pored povlačenja vojnika iz Iraka, i najava da će to isto učiniti u Avganistanu do kraja 2014. godine.

I dalje ćemo imati snažno prisustvo u regionu što je dokaz naše opredjeljenosti za Irak i budućnosti regiona, a to je da treba da budu oslobođeni spoljnog uticaja i nastave putem demokratije“, rekla je državni sekretar Hilary  Clinton tokom nedavne posjete Tadžikistanu.

Sekretar odbrane Lion Paneta rekao je tokom posjete Aziji prošle sedmice da SAD imaju 40.000 vojnika u regionu, uključujući 23.000 u Kuvajtu, iako su većina dio logističke podrške snagama u Iraku.

U međuvremenu, Pentagon i centralna komanda, koja nadgleda operacije u regionu, započela je značajnu reorganizaciju i preraspoređivanje američkih snaga svjesni političkih i budžetskih limita sa kojima se zemlja suočava, uključujući najmanje 450 milijardi dolara smanjenja potrošnje za vojsku u narednih 10 godina radi smanjenja budžetskog deficita.

Vašington sada pregovara da zadrži borbeno prisustvo na terenu u Kuvajtu i razmatra raspoređivanje više ratnih brodova u regionu.

SAD, takođe, žele da prošire svoje vojne veze sa Savjetom za zalivsku saradnju /GCC/ u čiji sastav ulaze Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman.

Za ovaj prijedlog potrebno je odobrenje lidera GCC koji će se u decembru sastati u saudijskoj prijestonici Rijadu, navodi “New York Times”

 

Srna/Informer.ba