Svijet Udarno Vijesti

SAD povlače trupe iz Evrope

Američki predsjednik Barack Obama se, najavljujući smanjenje vojnog budžeta SAD, vratio na plan svog prethodnika Georga Busha, koji je predviđao da se broj borbenih brigada kopnene vojske SAD u Evropi prepolovi, ocenio je Filip Hamond, britanski ministar odbrane. Hemond je tako izrazio zabrinutost evropskih saveznika zbog toga što su na spisku geografskih prioriteta Pentagona skliznuli s prvog na treće mesto.

Ta odluka je u suprotnosti sa ciljem izloženim u aprilu prošle godine, da tri od četiri borbena tima trenutno stacionirana u Evropi ostanu tamo gdje su: tri u Nemačkoj i jedan u Italiji. Pre toga na snazi je bila strategija Bushove administracije iz 2004, po kojoj je broj brigada u Evropi trebalo da se smanji sa četiri na dvije, odnosno za oko 10.000 vojnika.
Koliko sam shvatio, u Evropi će ostati samo dvije brigade “- izjavio je Hamond posle sastanka s Leonom Panetom, američkim sekretarom za odbranu, u Vašingtonu.

 Vojni budžet SAD će u 2012. iznositi 662 milijarde dolara, 43 milijarde manje nego prošle godine. Ipak, „naše oružane snage će biti brze, fleksibilne i spremne za svaku iznenadnu okolnost i pretnju“, poručio je američki predsednik, naglašavajući da „svijet treba da zna – SAD namijeravaju da sačuvaju vojnu superiornost“ i da jačaju vojno prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu. On je, ipak, dodao da će Vašington nastaviti da ulaže sredstva u važna partnerstva, uključujući NATO

Međutim, smanjenje snaga u Evropi moglo bi da ograniči sposobnost SAD da brzo raspoređuje trupe u žarišta sukoba na Bliskom istoku, u Africi i drugdje. Mnogi Amerikanci koji su slati na ratišta u Iraku i Avganistanu proteklih 10 godina stizali su iz baza u zapadnoj Evropi.
To što se oni nalaze u Njemačkoj nema toliko veze sa Evropom koliko sa činjenicom da je lakše stići na Bliski istok iz Evrope “- ocenio je Gary Shmit, direktor strateških studija Američkog instituta preduzetništva (AEI).
Ova odluka, prije svega, pogađa Njemačku, gde je stacioniran drugi po veličini američki kontingent izvan SAD, odmah iza Avganistana.
Amerikanci će morati da zatvaraju baze po Evropi, što bi Njemačkoj donijelo znatne ekonomske gubitke “- smatra Otfrid Nasauer, direktor Berlinskog informativnog centra za transatlantsku bezbjednost (BITS).
Uticaj nove američke vojne strategije na Njemačku postaje jasan kada se pogledaju podaci koje je objavio Wikileaks još 2010. Tajne depeše pokazuju da će do 2015. iz Njemačke biti povučen 10.471 vojnik, što će biti pogubno za 23 baze u pokrajinama Hesen i Baden-Virtemberg.
Izračunato je da bi Manhajm imao gubitke od šest miliona eura godišnje zbog odlaska Amrikanaca, a Hajdelnerg, gde se nalazi najstariji američki garnizon, čak 7,5 miliona eura.
Povlačenje Amerikanaca iz Evrope ima još jednu dimenziju.
Amerikanci time podstiču Evropljane da na sebe preuzmu veći teret vojnih operacija, što znači da će Njemci i ostali Evropljani morati da budu aktivniji u očuvanju svetskog poretka “- ocijenio je Nasauer.
Istog mišljenja je i Oliver Trenert, vojni stručnjak njemačkog Instituta za međunarodne i bezbijednosne poslove (SWP).
Evropa će ostati značajan partner SAD, ali kada dođe do sukoba na našem pragu, Evropljani će morati da ih riješavaju sami” – zaključuje on.

 

Blic/Informer.ba