Ekonomija Udarno Vijesti

SAD-u prijeti bankrot!

Nije samo Evropa na rubu ambisa koji se zove bankrot – već su to i SAD. Granica maksimalnog zaduživanja je dostignuta, početkom avgusta dugovi moraju da se vrate. Zato se Barack Obama obratio naciji.

Predsjedniku Baracku Obami pre svega je bilo stalo do toga da svi shvate da SAD do 2. avgusta moraju da povećaju granicu maksimalnog zaduživanja – ili im prijeti bankrot:

Ako Amerika, prvi put u svojoj istoriji, ne bude u stanju da plati svoje dugove, ako bankrotira, poslijedice za američku privedu će biti ogromne.“

Poslijedice ne bile ogromne samo za privredu SAD, već i za finansijska tržišta širom svijeta – upozorava Međunarodni monetarni fond. SAD moraju što prije da povećaju granicu maksimalnog zaduživanja, kako bi se izbjegao ozbiljan šok svjetske privrede – apelovao je drastičnim rječima MMF.

Dolar za dolar

A evo šta je problem predsjednika SAD: Njemu i njegovim demokratama su za odluku potrebni republikanci, jer oni imaju većinu u Predstavničkom domu američkog kongresa. O toj temi se vode rasprave već nedeljama.

Republikanci zahtjevaju da se za svaki dolar povećanja maksimalnog zaduživanja na drugoj strani planiraju uštede. Po sistemu: dolar za dolar. Obama svakako hoće da štedi, ali želi i da ukine poreske povlastice – i to za milionere, naftnu industriju i privatne avione.

Ne bih rekao da su ti zahtjevi radikalni. Mislim da se sa tim slaže većina Amerikanaca.

Međutim, republikanci sigurno ne spadaju među one koji se slažu sa njim. Za republikance takozvano ukidanje poreskih olakšica znači povećanje poreza – i to striktno odbijaju.

Rok – 2. avgust

Pregovori su blokirani. Na konferenciji za štampu se vidjelo koliko je Obama zbog toga frustriran. Međutim, ne treba očekivati da će to omekšati republikance. Dakle, biće žestoko. Ako se demokrate i republikanci ne dogovore, i to najkasnije do 2. avgusta, onda će se desti ono što niko do skoro nije mogao ni da zamisli – Amerika će bankrotirati!

 

DW/Iformer.ba