Svijet Vijesti

SAD protiv primanja Palestine u UNESCO

Američki državni sekretara Hilary Clinton ocijenila je da je glasanje u izvršnom odbrou UNESKO-a u korist priznavanja Palestine kao punopravne članice nejasno i neobjašnjivo.

Ona je zatražila da status Palestine bude vraćen za pregovarački sto ne isključišvi mogućnost da SAD prekinu da pomažu agenciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu, čije je sjedište u Parizu.

Moram da kažem da mi djeluje prilično nejasno i neobjašnjivo da postoje organi UN koji donose odluku o statusu neke države dok je njen zahtjev o punopravnom članstvu u UN u procesu pred Savjetom bezbjednosti“, izjavila je C pomoćilintonova, na konferenciji za novinare tokom posjete Dominikanskoj Republici gdje učestvuje na ekonomskom forumu u Santo Domingu.

Palestinci su juče zabilježili prvu diplomatsku pobjedu u svom nastojanju da im se prizna država kada je u UNESKO-u odobrena preporuka da Palestina postane punopravna članica te agencije UN.

Prema izvorima u UNESKO-u, Izvršni odbor tog tijela je sa 40 glasova od 58 odobrio preporuku da se Palestini da status punopravne članice.

Četiri države glasale su protiv, uključujući SAD, a 14 se uzdržalo, među kojima Francuska i Španija. Špansko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da nije bilo moguće pronaći zajednički stav pa su Njemačka, Letonija i Rumunija glasali protiv.

Prijedlog, koji je inicirala grupa arapskih zemalja, biće krajem mjeseca podnesen Generalnoj konferenciji UNESCO-a na konačno usvajanje.

Da bi dobila status punopravne članice, Generalna konferencija UNESCO-a treba da usvoji preporuku dvotrećinskom većinom od 193 zemlje članice, na sastanku koji će se održati od 25. oktobra do 10. novembra u Parizu.

Odobrenje te preporuke ima veliki simbolički značaj u trenutku kada Palestinci traže punopravno članstvo u UN u zahtjevu podnesenom Savjetu bezbjednosti svjetske organizacije.

SAD su rekle da će uložiti veto na zahtjev u Savjetu bezbjednosti, dok je Francuska predložila da se Palestini da status države posmatrača tako što bi taj prijedlog bio podnesen Generalnoj skupštini UN.

 

Srna/Informer.ba