Svijet Udarno Vijesti

SAD: Ruski organizovani kriminal ozbiljna je prijetnja

Ruske i evroazijske mreže organizovanog kriminala predstavljaju ozbiljnu prijetnju ekonomskom rastu i demokratskim institucijama u SAD, navodi se u saopštenju američkog nacionalnog bezbjednosnog tima.

U izvještaju se upozorava da ruske kriminalne bande i oligarsi sa kriminalnim vezama mogu pokušati da se povežu sa državnim strukturama kako bi uništili konkurenciju na strateškim tržištima gasa, nafte, aluminijuma i dragocjenih metala.

“Ne samo da se šire kriminalne mreže već one šire i svoje aktivnosti, a rezultat je da prijetnje, koje su nekada bile udaljene, danas imaju neposredan eksplozivan i destabilizujući efekat“, navodi se u izvještaju, prenosi RIA Novosti.

U izvještaju pod nazivom “Strategija transnacionalnog organizovanog kriminala” izdvaja se organizacija “Mogilevich”, kao jedna od najopasnijih kriminalnih grupa.

 Semjona Mogilevicha traže SAD zbog pronevjere, reketiranja i pranja novca, a nedavno je stavljen na listu FBI najtraženijih bjegunaca.

Ruska policija uhapsila je Mogilevicha zbog utaje poreza u januaru 2008, a pušten je da se brani sa slobode u julu 2009.

Drugi članove njegove grupe su na slobodi.

Drugi problem koji izaziva ozbiljnu zabrinutost, a koji se pominje u izvještaju, jeste trafiking nuklearnog materijala u zemljama bivšeg SSSR-a.

SAD će nastaviti da sarađuju sa Rusijom i drugim zemljama regiona u borbi protiv krijumčarenja drogom i protiv transatlantskog organizovanog kriminala“, navodi se u izvještaju.

 

Srna/Informer.ba