Svijet Udarno Vijesti

SAD: Sa 16 godina prešao na Islam, osuđen na 20 godina zatvora

Sa 16 godina je prešao na islam, sa 20 je uhapšen u Afganistanu. Nikoga nije ubio, ali je u zatvoru već deset godin.

Kad je nakon napada na Ameriku 11. septembra George W. Bush pokrenuo “rat protiv terorizma”, cijeli je svijet podijelio na “naše” i “njihove”.

Dva mjeseca kasnije CNN je objavio senzacionalnu vijest sa slikom mršavog, iscrpljenog talibana, prljavog i zaraslog u gustu bradu i kosu za kojega se uskoro ispostavilo da je Amerikanac John Walker Lindh.

Amerikanci su pobjesnili kad su ga vidjeli. Nisu mogli prihvatiti da se jedan od “njihovih” borio protiv Amerike na strani talibana. John je prošao tretman kao i svi talibanski i al-Qa’idini zarobljenici te je deset mjeseci nakon zarobljavanja osuđen u Virginiji na 20 godina zatvora.

Prije nekoliko dana – dok izdržava točno polovicu svoje kazne, al-Qa’ida je više-manje “razmontirana”, a Busha više nema, kao ni antiislamske histerije – Johnov otac Frank uputio je otvoreno pismo američkoj vladi, tražeći da mu oslobode sina. Pismo je u cijelosti objavio britanski Observer, uz napomenu da je Frank honorar koji su mu dali u cijelosti uplatio jednoj humanitarnoj zakladi.

“Moj sin, odgojen kao katolik, prešao je na islam u 16. godini. Ima starijeg brata i mlađu sestru. John je obrazovan i vrijedan, odan obitelji i blagoslovljen moćnim intelektom, znatiželjnim umom i smislom za humor. Američka vlada prozvala ga je ‘zatvorenikom 001’ u ‘ratu protiv terora’ pa John živi u zatvorskoj ćeliji u Terre Haute u Indiani”, napisao je Frank. Prenosi Jutarnji list.

 

Informer.ba