Izdvojeno Svijet Vijesti

SAD spremne da napadnu Iran, čeka se na Obamin signal

Načelnik Generalštaba američkih oružanih snaga general Martin Dempsi sugerisao je danas da su SAD spremne za sukob sa Iranom, ukoliko bi za to signal dao predsjednik Barack Obama, piše britanski dnevnik “Dejli telegraf”.

General Dempsi je istakao da je američka vojska došla do tačke sa koje je spremna da, u slučaju potrebe, protiv Irana pokrene napad.

“Razmatramo veliki broj mogućnosti. Zadovoljan sam što se mogućnosti o kojima razgovaramo razvijaju do tačke sa koje će, ukoliko to bude neophodno, moći biti i izvršene”, rekao je general Dempsi.

Njegov komentar objavljen je samo nekoliko dana nakon što je američki ministar odbrane Leon Paneta rekao da “su sve opcije na stolu” za zaustavljanje Irana u razvoju atomskog naoružanja.

U regionu su pojačane tenzije nakon međunarodne osude sve većih ambicija Teherana u nuklearnom programu.

Tokom prošlog mjeseca, ambasador Irana u Velikoj Britaniji protjeran je nakon napada na britansku Ambasadu u Teheranu. SAD su takođe u sporu sa Teheranom zbog oborene špijunske letjelice, koju je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad odbio da vrati, uprkos zahtjevu Amerike.

 

Srna/Informer.ba