Svijet Udarno Vijesti

SAD-u opasno prijeti totalni bankrot

Demokrati, republikanci i predsjednik SAD-a sastanče svakodnevno – dosad bez rezultata.

Demokratski senator Dick Durban je prije ulaska u Bijelu kuću ljuto poručio republikancima: “Republikanci blokiraju pomicanje gornje granice duga i provociraju time insolventnost SAD-a. Ako američku ekonomiju tako namjerno oštete, onda su sami odgovorni za posljedice.”

Raspoloženje na dosadašnjim sastancima je postajalo sve napetije, a rješenje za izlaz iz dužničke krize nije na vidiku. Ministar financija SAD-a Timothy Geither upozorava da se Kongresu “ne može više ustupiti vremena za rješavanje problema oko gornje granice duga“. “Izmiče nam vrijeme“, naglašava Geither.

Čak i kratkotrajna nemogućnost izmirenja financijskih obveza SAD-a bi zbog gubitka povjerenja u svijetu dugoročno značila katastrofu za američku i svjetsku ekonomiju. Samo još nekoliko dana vremena ostaje parlamentu da usvoji paket mjera štednje kako bi se mogli odobriti novi krediti koji bi smirili trenutačnu financijsku buru, naglašava ministar financija Geither. “Vrijeme je da se pokrenemo“, apelirao je Geither pred američkim Senatom.

Ali obje strane su i dalje tvrdoglave. Postoji duboki jaz između Obaminih demokrata s jedne strane i republikanaca s druge strane. Pa tako predsjednik Obama uporno zahtijeva povećanje poreza za američke bogataše od 2013. godine.

Republikanci, međutim, svako povećanje poreza smatraju ubojitim otrovom za ionako slabu konjunkturu SAD-a te umjesto poreza bogatima žele drastično smanjenje socijalne pomoći. Jer, previsoki izdaci za socijalnu pomoć i državni dugovi ugrožavaju gospodarski rast, objašnjava suprotstavljenoj strani republikanac Paul Raine, osvrćući se na stanje u europskim zemljama gdje je mnogima dan otkaz zbog krize.

Samo u jednoj točki su svi akteri istoga mišljenja i to potvrđuje i Raine – pod svaku cijenu se treba spriječiti stanje u kojemu će SAD od 2. kolovoza ove godine moći otplatiti samo dio svojih dugova, a američki vojnici u Afganistanu i Iraku, na primjer, budu uzalud morali čekati na svoju plaću.

Ovaj petak (15.7.) je za SAD, prema navodima Obamine vlade, dan odluke. Ovoga petka će se pokazati hoće li pasti nadstranački dogovor o paketu mjera štednje, naglašava Obamin glasnogovornik Carney, hoće li pasti republikansko DA pomjeranju gornje granice duga, ili će se za to američki predsjednik sam morati pobrinuti, kako bi se izbjeglo da SAD prvi put u svojoj povijesti postanu insolventna zemlja.

 

DW/Informer.ba